Denne treningsformen kan forebygge Alzheimer

Forsøk med mus avslører at en bestemt form for trening kan hjelpe med å forebygge eller forsinke den livsendrende demenssykdommen.

AlzheimersPuzzle

Styrketrening kan redusere mengden kortisol og beta-amyloid – to stoffer som kan øke risikoen for alzheimer.

© Shutterstock

Treningsstudioene er ofte besøkt av yngre og middelaldrende mosjonister, og selv om de besøkende kanskje er mer opptatt av overarmer, rygg og mage, har de nå enda en grunn til å fornye medlemskapet.

En brasiliansk studie viser at regelmessig styrketrening kan hjelpe med å forebygge eller i det minste forsinke symptomene på alzheimer.

Denne treningsformen innebærer bruk av strikker, medisinballer og vekter for å styrke musklene.

«Det viser seg stadig oftere å være en effektiv strategi for å unngå symptomer på sporadisk alzheimer», sier Beatriz Monteiro Longo, som er førsteamanuensis i nevrovitenskap ved universitetet i São Paulo og medforfatter av studien.

Ifølge forskerne skyldes de gode resultatene den antiinflammatoriske virkningen på kroppen.

Musklene trekkes sammen når de får motstand, og det øker produksjonen av det antiinflammatoriske cytokinet IL-10.

Lignende studier har tidligere konkludert med at regelmessige spaserturer holder hjernen ung og hjelper med å reparere skadede celler, noe som kan bli avgjørende i kampen mot alzheimer.

Minimerer mengden kritiske hormoner og proteiner

Konklusjonen bygger på forskernes studier av mus.

En gruppe mus ble utsatt for motstandstrening, mens den andre gruppen forholdt seg i ro.

Etter fire uker ble det tatt blodprøver av musene for å måle plasmanivået av kortikosteron, som er musenes svar på stresshormonet kortisol hos mennesker.

Høye nivåer av kortisol som reaksjon på stress har tidligere vist seg å øke risikoen for alzheimer.

Nivået av hormonet viste seg å være lavest hos musene som drev styrketrening.

Analyser av hjernevev viste også et fall i nivået av såkalt beta-amyloid – et protein som det er mer av i hjernen til folk med alzheimer.

«Det bekrefter at fysisk aktivitet kan snu de nevropatologiske endringene som forårsaker symptomene», sier Henrique Correia Campos, som er doktorgradsstudent ved universitetet i São Paulo og medforfatter av studien.

Åpner for nytenking

Det er usannsynlig at folk som lever med alzheimer, skal trene hardt hver dag.

Men siden trening er relativt enkelt og billig, mener forskerne at resultatene bør gi inspirasjon til nye metoder for å forebygge sykdommen.