Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/
Røde chilier tørrer i solen

Chili kan lindre smerter hos diabetespasienter

Den spesielle kjemiske forbindelsen som gjør chili sterk, kan ha en oppsiktsvekkende effekt – og man trenger ikke å spise chilien.

Det kan være mange komplikasjoner forbundet med å ha diabetes, både type 1 og 2.

En av de vanligste følgesykdommene er såkalt diabetisk nervebetennelse, som også kalles diabetisk nevropati.

Det er en tilstand som kan gi nedsatt berøringssans, som for noen betyr at de ikke merker når de får sår og rifter. Derfor kan sykdommen i siste instans føre til koldbrann og amputasjon, som regel av tær eller føtter.

Andre opplever at sykdommen gir dem intense smerter som kan være veldig vanskelige å behandle.

Men nå kaster en studie lys over en mulig behandling som inneholder en – for noen kanskje overraskende – hovedkomponent.

Nemlig chili, eller nærmere bestemt den kjemiske forbindelsen som får chilien til å brenne på tungen.

Det viser en studie som har blitt finansiert av den britiske diabetesforeningen og er publisert i Frontiers in Neurology.

Forbindelsen kalles capsaicin og har ifølge forskernes resultater både en evne til å smertelindre og gjenskape ødelagte nerver.

Høy effekt ved plasterbehandling

I studien deltok 75 personer som hadde diabetes og nevropati.

50 av deltakerne led av nevropatiske smerter. Av dem ble 32 behandlet med et spesielt plaster som inneholdt åtte prosent capsaicin, og som ble påført i 30 minutter av gangen på begge føtter.

18 av pasientene ble derimot behandlet med den nåværende standardbehandlingen for smertene sine, mens resten av 25 deltakerne som ikke opplevde noen smerter, også ble behandlet med capsaicinplastret.

I løpet av studien ble deltakerne bedt om å føre en smertedagbok. Samtidig tok forskerne hudprøver fra respondentenes føtter i begynnelsen og mot slutten av studien.

Etter tre måneder rapporterte de som hadde blitt behandlet med capsaicinplastret, at smertene var redusert betydelig sammenlignet med de andre.

Chili kan vise seg å være et effektivt middel mot alvorlige nervesmerter i føttene som særlig er vanlige hos diabetespasienter, viser forskning.

© Shutterstock

Det kan ifølge forskerne skyldes at capsaicin kan blokkere smertesignaler fra nervene når det blir smurt på huden.

Enda mer oppsiktsvekkende var det for forskerne at de som hadde blitt behandlet med plastret, viste seg å ha fått flere nye nerver i huden.

Ifølge forskerne tyder resultatene på at capsaicin har en evne til å få de ødelagte nervene til å vokse igjen. De understreker imidlertid at det fortsatt er behov for mer forskning før man eventuelt kan begynne å rulle ut behandlingen som standard.

Også andre studier av effekten av capsaicin har gitt lovende resultater.

Det er nemlig også tegn til at capsaicin kan hjelpe ved visse hudlidelser som psoriasis.