Billigere slankemiddel er på vei – og de kan være enda mer effektive

De nye slankemidlene forventes å være klare i løpet av de neste 3–4 årene. Et av de nye preparatene kommer som piller.

obesitypill

De populære slankemidlene Wegovy og Ozempic har bremset appetitten med ukentlige injeksjoner. Et nytt preparat, orforglipron, har samme effekt, men skal gis som piller.

© Shutterstock

Slankemedisin går sin seiersgang for tiden.

Verdens ledende legemiddelselskaper har funnet ut hvordan man kan hjelpe folk med å ta av over ti prosent av kroppsvekten. Det er særlig preparatene Ozempic og Wegovy fra Novo Nordisk som har dominert markedet.

Nå er to nye slankemiddel på vei fra den amerikanske legemiddelgiganten Eli Lilly.

To preparater som kan gi leger og pasienter et større utvalg av muligheter for å behandle overvekt.

Eli Lillys egne kliniske forsøk tyder nemlig på at slankemidlene ikke bare er mer effektive enn de som allerede er på markedet.

De blir sannsynligvis også billigere og enklere å bruke.

Vekttap som pille

Et av preparatene som vekker oppsikt blant forskerne, er orforglipron.

Ifølge Eli Lillys egne kliniske forsøk gikk forsøkspersonene ned 15–22 prosent i vekt i løpet av halvannet år med behandling.

Orforglipron kommer i pilleform, mens de preparatene som er på markedet i dag, må tas som sprøyter.

Både Wegovy og Ozempic krever ukentlige injeksjoner, noe mange kan synes er ubehagelig.

Begge disse preparatene tilhører dessuten en gruppe molekyler som kalles peptider, og som er dyre og arbeidskrevende å produsere.

Orforglipron er ikke et peptid, så produsenten sier at slankepillen blir billigere enn Wegovy og Ozempic.

Rekordhøyt potensial

Fordelene med orforglipron er lavere pris, mens det andre preparatet, Retatrutide, kan tilby et voldsomt vekttap.

Ifølge den amerikanske bedriftens egne forsøk gikk forsøkspersonene i gjennomsnitt ned hele 24 prosent av kroppsvekten over 11 måneder med behandling med den høyeste dosen som ble brukt i forsøket.

Dagens legemidler gir omkring 15–20 prosent vekttap over en tilsvarende periode.

«Retatrutide vil sannsynligvis nullstille forventningene våre for hva vi betrakter som et effektivt legemiddel», sier Amber Alhadeff, som er nevrobiolog ved Monell Chemical Senses Center, og som ikke har vært involvert i noen av studiene, til Nature.

De nye legemidlene, akkurat som Wegovy og Ozempic, er en del av en klasse som kalles glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1) reseptoragonister.

GLP-1
© Shutterstock

Hva er GLP-1?

  • GLP-1-baserte legemidler ble opprinnelig utviklet til behandling av type 2-diabetes siden de kan regulere blodsukkeret, men forskerne fant ut at brukerne også gikk ned i vekt.
  • Derfor gikk legemiddelfirmaer som Novo Nordisk og Eli Lilly raskt over til å søke om godkjenning av medisinene mot overvekt.
  • Celler i hele kroppen har reseptorer som kjenner igjen GLP-1 – også i tarmen og hjernen.
  • Disse stoffene kan bremse tømmingen av mageinnholdet, noe som bidrar til metthet og regulerer appetitten ved å signalisere til hjernen at kroppen har inntatt nok kalorier. Det fører til vekttap.

Orforglipron og Retatrutide etterligner hormoner produsert av slimhinnen i tarmen som reaksjon på visse næringsstoffer. Disse hormonene hjelper med å bremse passasjen av mat gjennom fordøyelseskanalen og senke appetitten ved å virke på reseptorer i hjernen – begge effekter som reduserer appetitten.

Orforglipron og Retatrutide virker på samme måte som Wegovy og Ozempic, men påvirker to andre hormoner også: glukoseavhengig insulinotrop polypeptid (GIP), som hjelper med å styre blodsukkeret, og glukagon, som kan hjelpe med å undertrykke appetitten og forbrenne mer energi.

Retatrutide interagerer med tre reseptorer som styrer appetitten, noe som ifølge flere uavhengige forskere er grunnen til at det er så effektivt. Wegovy interagerer med en reseptor.

Mens legemiddelselskapene fortsetter kappløpet om å utvikle effektive slankemidler, understreker forskere at preparatene ikke løser de grunnleggende årsakene til overvekt.

Men for de som trenger en rask løsning på et fedmeproblem, kan de nye legemidlene være en hjelp.

«Medikamenter er ikke og vil aldri være den eneste løsningen. Men de er et enormt skritt framover i kampen mot epidemien», sier fedmespesialist Beverly Tchang fra Weill Cornell Medicine til Nature.

Illustrert Vitenskap har tidligere kunnet fortelle at en fransk studie setter slankemiddel som tilhører GLP-1-klassen, i forbindelse med økt risiko for kreft i skjoldbruskkjertelen. Samtidig klager noen brukere over bivirkninger som selvmordstanker og løs hud etter vekttapet.