Ministerie van Defensie/Wikimedia
molotovcocktail

Uskyldig mann løslatt etter 35 år i fengsel takket være MythBusters

Ved en tilfeldighet så en uskyldig dømt livstidsfange en reprise av tv-programmet MythBusters. Det ble hans vei til friheten.

I 2007 sitter amerikaneren John Galvan og ser på TV på fengselscellen sin, der han soner en livstidsdom. Programmet er en reprise av MythBusters.

I episoden «Hollywood on Trial» fra 2005 skal de to programlederne, Jamie Hyneman og Adam Savage, forsøke å gjengi en rekke berømte scener fra Hollywood-filmer.

Blant annet vil de teste om det er mulig å tenne på en pøl av bensin med en sigarett. Selv etter å ha rullet den tente sigaretten i bensin må de etter mange forsøk gi tapt.

Dette skal bli Galvans vei tilbake til friheten. Det forteller organisasjonen Innocence Project, som hjelper uskyldig dømte amerikanere.

mythbusters

Adam Savage (venstre) og Jamie Hyneman (høyre) var programledere for det berømte Discovery Channel-programmet «MythBusters», som gikk på skjermen fra 2003 og fram til 2016.

© Public Domain/Wikimedia

Falske anklager

I september 1986 blir to brødre drept når det bryter ut brann i et leilighetskompleks i det sørvestlige Chicago i USA.

To andre søsken, Blanca og Jorge, slipper mirakuløst unna brannen og forteller til politiet at en kvinnelig nabo har truet med å brenne ned bygningen som gjengjeldelse for sin brors død.

Kvinnen mener nemlig at hennes bror har blitt drept av gjengen Latin Kings, som Jorge var medlem av. Når politiet avhører kvinnen, nekter hun for å kjenne til brannstiftelsen, men peker i stedet på John Galvan.

Andre naboer i området bekrefter forklaringen hennes, og sammen med to andre blir Galvan arrestert. Det skjer selv om Galvan har overnattet hos bestemoren sin på tidspunktet for brannstiftingen.

18 år gamle Galvan og de to andre blir kjørt til avhør på den lokale politistasjonen der de etter eget utsagn blir utsatt for fysiske overgrep og truet til en tilståelse.

Til slutt signerte de tre en erklæring der de tilstår forbrytelsen. De blir idømt livstid for overlagt drap og grov brannstiftelse.

I erklæringen innrømmer Galvan og de to andre at de har kastet en molotovcocktail gjennom et vindu inn til boligblokken.

Galvan forklarer i uttalelsen at han har tent på molotovcocktailen med en sigarett.

Denne detaljen skal senere vise seg å være essensiell.

Ikke som i en actionfilm

Når John Galvan 21 år senere ser MythBuster-episoden, kontakter han advokaten sin, som umiddelbart undersøker saken.

Advokaten finner ut at et team forskere fra America's Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives i 2007 har undersøkt samme utfordring.

Teamet forsøkte over 2000 ganger å antenne bensin med en sigarett under ulike forhold – blant annet i et vakuum for å få økt sigarettens temperatur.

Selv etter de at hadde helt bensin rett på sigaretten, måtte de gi tapt og konkludere med at det ikke er mulig å antenne bensin med en sigarett.

Forskerne fant ut at det skyldes at bensinen bare har begrenset kontakt med den varmeste delen av asken i sigaretten. Dette undersøkte de med røntgentermografi som kan finne varme.

Deretter kalte Galvans advokat inn en rekke eksperter som vitner for å understreke at det er umulig å antenne bensin med sigaretter.

I tillegg kunne en rekke vitner bekrefte at politibetjenten som avhørte Galvan og de to andre på kvelden for arrestasjonen, tidligere hadde tvunget tilståelser ut av mistenkte ved bruk av vold.

Dommene til Galvan og de to andre ble opphevet, og de fikk tilbake sin frihet.

advokat galvan uskyldig

Den uskyldig dømte John Galvan (til høyre) sammen med advokaten Tara Thompson (til venstre) fra Innocence Project, som var med på å undersøke muligheten for antennelse av bensin med sigarett. Dette førte til Galvans løslatelse 21. juli 2022.

© Ray Abercrombie/Innocence Project