Shutterstock
Sprængstof, eksplosion

Topp 5: Hvilket stoff er mest eksplosivt?

Flere stoffer inneholder så mye energi at selv den minste påvirkning får dem til å eksplodere.

1. Klortriflourid

Sprængstof, klortriflourid
© Shutterstock

Utløses ved kontakt med nesten alt
Stoffet klortriflourid er ekstremt kjemisk aktivt og kan sette fyr på stort sett alt. Det gjelder også materialer som vanligvis ikke kan brenne, for eksempel asbest. Stoffet, som har den kjemiske formelen ClF3, har blitt brukt til framstilling av bomber og som drivstoff i raketter og flammekastere.

2. Nitrogen­trijodid

Sprængstof nitrogentriiodid
© Shutterstock

Utløses ved berøring
Nitrogentrijodid, som har den kjemiske formelen NI3, er veldig følsomt overfor kontakt. Stoffet eksploderer i en lilla sky ved selv den minste berøring, for eksempel med en fjær. Partikkelstråling kan også detonere stoffet, som ikke har noen praktiske bruksområder.

3. Cesium

Sprængstof, cæsium
© Shutterstock

Utløses ved kontakt med vann
Grunnstoffet cesium, Cs, antenner spontant i luft, og når det kommer i kontant med vann, danner det en eksplosiv mengde hydrogen. Stoffet brukes i blant annet solceller og atomur. Det har også blitt brukt i såkalte ionmotorer til romsonder.

4. Nitro­glyserin

Sprængstof, nitroglycerin
© Shutterstock

Utløses ved bevegelse
Stoffet nitroglyserin, som har den kjemiske formelen C3H5N3O9, eksploderer ved de trykkbølgene som oppstår når det ristes. Stoffet er best kjent som den sentrale ingrediensen i dynamitt, men brukes også i små doser som hjertemedisin.

5. TATP

Sprængstof, TATP
© Shutterstock

Utløses ved varme eller støt
Sprengstoffet TATP, med den kjemiske formelen C9H18O6, eksploderer når det utsettes for varme, friksjon eller støt. Det brukes i bomber og har blant annet blitt utnyttet av selvmordsterrorister – for eksempel i London i 2005, i Paris i 2015 og på Sri Lanka i 2019.