tiner kjøtt raskest

Tiner kjøtt raskest i varmt vann?

Noen ganger glemmer jeg å ta ut kjøtt av fryseren i tide. Da legger jeg kjøttet i en skål med varmt vann, men er det en god løsning?

7. desember 2016

Kjøtt og andre matvarer tiner litt fortere i varmt vann enn i kaldt. Likevel er det en dårlig idé å tine opp mat i varmt vann, for de slumrende bakteriene på overflaten av maten kvikner veldig til når temperaturen stiger til 20–30 ºC.

Dette gjelder både vanlige forråtnelsesbakterier, som alltid er til stede, og mer sjeldne bakterier som kan fremkalle sykdommer.

Bakteriene kan nemlig formere seg både på overflaten av kjøttet og i vannet som ligger i emballasjen. Det er med andre ord dårlig hygiene å tine opp frossen mat i varmt vann. Hvis man endelig vil tine opp frossen mat i vann, kan vi anbefale å bruke rennende kaldt vann.

Men dette er selvfølgelig en dårlig løsning miljømessig sett. Det beste er å la kjøttet tine i kjøleskapet eller i en mikrobølgeovn. I mikrobølgeovnen tar opptiningen bare noen ganske få minutter, fordi hele matvaren tiner på én gang og ikke gradvis fra overflaten og innover mot midten.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: