De mest eksotiske objektene vi kan håpe på å finne i universet, er de såkalte ormehullene. I teorien er et ormehull et svart hull som skaper en slags tunnel til et annet sted i universet eller til et helt annet univers.
Ideen om ormehull er utledet av Einsteins relativitetsteori, men ingen vet om de finnes i virkeligheten. Nå har fysikere fra Vanderbilt University i USA funnet en måte å avgjøre det på.
Gravitasjonsbølger viser vei til ormehullet
Fysikerne har gjennomført beregninger som viser hva som vil skje hvis et svart hull på fire ganger solens masse faller ned i et ormehull som munner ut i et annet univers.
Forskerne vet at når to svarte hull møtes, utløser det såkalte gravitasjonsbølger, som ruller gjennom rommet og deformerer det. Bølgene kan måles av de ekstremt følsomme detektorene LIGO og Virgo, som finnes i henholdsvis USA og Italia.
Når et mindre svart hull blir slukt av et større, danner bølgene et mønster med stigende frekvens. Det samme vil i første omgang skje hvis det lille svarte hullet faller i et ormehull.
Gravitasjonsbølgene vil dø ut fordi det svarte hullet passerer gjennom ormehullet til det fremmede universet. Herfra vil det igjen bevege seg mot ormehullet, og i det øyeblikket det er tilbake i universet vårt, vil vi igjen kunne måle gravitasjonsbølger fra det.
Dermed vil det lille svarte hullet reise fram og tilbake mellom de to universene, helt til det har mistet så mye energi at det faller til ro midt i ormehullet.
Mønsteret er et fellende bevis
Underveis vil gravitasjonsbølgene danne et helt spesielt mønster – et slags fingeravtrykk som er et entydig bevis for at det er et ormehull i bildet. Dermed har LIGO og Virgo nå praktisk muligheter for å gå på jakt etter ormehull i universet.