Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Fysikk - Partikler

Spøkelsespartikkel skal løse universets gåte

Den lille nøytrinoen kan kanskje utslette seg selv og dermed oppklare hvorfor det finnes materie i universet.

Da universet ble til ved big bang for 13,8 milliarder år siden, ble det ifølge teorien skapt like mye materie og antimaterie. Materie er det vi selv består av og lever i.

Antimaterie er bygd av partikler med motsatte egenskaper. Et proton har for eksempel et antiproton med motsatt ladning, mens motstykket til et elekt­ron er et positron.

Når materie og antimaterie møtes, utsletter de hverandre i en stor energiutladning, og på den måten forsvant mesteparten av materien og antimaterien like etter big bang.

Faktisk burde alt sammen ha forsvunnet, og en av fysikkens største gåter er hvorfor det ble et
lite overskudd av materie som kunne danne stjerner, planeter og galakser.

Spøkelsespartikkel er sin egen motsetning

Noen fysikere mener at hemmeligheten ligger hos den lille, spøkelsesaktige nøytrinoen. Kanskje er den sin egen antipartikkel, noe som kan forklare at det oppsto en ubalanse mellom materie og antimaterie i det unge universet.

Fysikerne har flere ganger forsøkt å avklare spørsmålet i eksperimenter, og nå oppgraderer de utstyret med et forsøk i detektoren GERDA i Gran Sasso i Italia. De vil undersøke henfallet av en spesiell utgave av grunnstoffet germanium.

Sjeldent henfall oppklarer mysterium

Under henfallet forvandles et nøytron til et proton, mens et elektron og en antinøytrino sendes ut. I sjeldne tilfeller skjer to henfall samtidig, noe som frigir to antinøytrinoer.

Hvis de utsletter hverandre, må antinøytrinoer og nøytrinoer være det samme – og da vet vi hvor all materie i universet kommer fra.

Fysikere fanger flyktige partikler

Forsøket skal utføres i en enorm detektor 1400 meter under bakken. I tanken sikrer vann, kobber og flytende argon at målingene ikke blir forstyrret av stråling fra omgivelsene.

Les også:

Partikler

Ifølge fysikernes teorier eksisterer vi ikke

14 minutter
Partikler

Fysikere jakter på universets speilbilde

9 minutter
Fysikk

Verdens treigeste måling skal bevise big bang

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul