European XFEL

Verdens kraftigste røntgenlaser er ferdig bygget og testet. Nå begynner de første eksperimentene.

© European XFEL.

Røntgenlaser skal gi oss medisiner uten bivirkninger

Med utrolig korte lysglimt mange tusen ganger i sekundet kan forskere nå filme atomene i arbeid. Nå håper de å filme hvordan medisiner påvirker celler og dermed kunne fjerne bivirkninger.

11. september 2017 av Rolf Haugaard Nielsen og Babak Arvanaghi

Verdens kraftigste røntgenlaser – European XFEL – er tatt i bruk, og når eksperimentene begynner å rulle for alvor, gir det håp om en flodbølge av vitenskapelige gjennombrudd.

Ved hjelp av røntgenblink på en milliondel av en milliarddel av et sekund – og 27 000 blink i sekundet – kan forskerne filme atomer i arbeid.

En av de tingene det nå blir mulig å filme, er hvordan legemidler binder seg til de enkelte proteinene i cellene. Det gir håp om at vi i fremtiden kan skreddersy medisiner og dermed slippe unna bivirkninger.

Bomskudd gir bivirkninger

Over halvparten av de legemidlene som brukes i dag, består av små molekyler som fungerer ved å binde seg til proteiner i membranene omkring cellene i kroppen.

For eksempel er det mange medisiner mot psykiske lidelser som binder seg til membranproteiner i hjerneceller. Når et legemiddel aktiverer et protein, sendes et signal inn i cellen, noe som demper eller bremser sykdomsprosessen.

Bivirkninger oppstår typisk fordi medisinen også aktiverer andre membranproteiner.

Som hånd i hanske

XFEL-laseren kan filme hvordan atomene i membranproteinene danner en struktur – i tre dimensjoner.

Når forskerne vet hvordan membranproteinet er bygget opp, kan de skreddersy medikamenter slik at de bare binder seg der de skal – som en hånd i en hanske.

Håpet er at særlig psykofarmaka og medisiner mot virus på sikt kan fungere uten bivirkninger.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: