Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken partikkel er minst?

Stoff består av atomer, som igjen består av mindre deler. Men hvilken del er minst, og hvor liten er den?

Shutterstock

De minste byggesteinene er å finne blant elementærpartiklene. Hvis vi går langt nok ned, ender vi med kvarken, bestanddelen som protoner og nøytroner er oppbygd av. Det er imidlertid problematisk å angi størrelsen på fenomener av atomær størrelse. Når vi studerer dem, kan vi velge å betrakte dem som enten partikler eller bølger. I partikkelbildet er elementærpartiklene punktformede objekter med masse, ladning, spinn og andre egenskaper, men uten utstrekning og størrelse i tradisjonell forstand. I et bølgebilde velger fysikerne innimellom av praktiske årsaker å definere partiklenes størrelse ved deres bølgelengde.

Det fører til gjengjeld til den vanskeligheten at størrelsen blir avhengig av partiklenes hastighet. Men hvis vi avgrenser området i en atomkjerne der det er størst sannsynlighet for å treffe en bestemt kvark på et bestemt tidspunkt, kan vi bruke dette området som mål på kvarkens størrelse. Kvarkene blir dermed de minste partiklene. Det kan ligge cirka 10 milliarder av dem innenfor diameteren av et hydrogenatom. Trekker vi så inn den moderne og kontroversielle superstrengteorien, kommer vi for alvor ned i avdelingen for virkelig små ting. For eksempel skulle det ifølge teorien kunne ligge en trillion superstrenger innenfor diameteren av en kvark!

Les også:

Partikler

Ifølge fysikernes teorier eksisterer vi ikke

14 minutter
Partikler

Higgspartikler i pardans kan løse materiens gåte

7 minutter
kosmisk stråling
Partikler

Sorte hull skyter på deg konstant

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul