Den avlange paranøtten skiller seg litt ut fra andre nøtter.
Den inneholder nemlig små mengder av det radioaktive grunnstoffet radium, som gir en radioaktivitet på opp mot 444 Bq/kg.
Det er 1000 ganger høyere enn de fleste andre matvarer, men fortsatt langt under EUs grenseverdi på 600 Bq/kg.
Paranøtten er imidlertid ikke så radioaktiv som mange andre ting på jorda.
Uranmalm har en radioaktivitet på 25 millioner Bq/kg. Det gjør uran 56.300 ganger mere radioaktivt enn paranøtter.
Uran er et ganske vanlig grunnstoff i jordas skorpe. Uranmalm kan berikes slik at det inneholder større mengder av den mest radioaktive isotopen, uran 235, som brukes i både kjernekraft og atombomber.
3 radioaktive matvarer
Paranøtten er ikke den eneste matvaren som inneholder et radioaktivt grunnstoff.
Radioaktivitet finnes nemlig overalt på kloden og dermed også i matvarene våre. Noen matvarer, som paranøtter, har et høyt innhold av kalium, som er et grunnstoff med ustabile atomkjerner.
De ustabile atomkjernene omdanner seg til et andet stoff når kjernen henfaller. Prosessen er radioaktiv, og derfor kan matvarer med et høyt nivå av kalium være mere radioaktive enn matvarer med mindre kalium.
Ifølge World Health Organization (WHO) inneholder disse tre matvarene en større mengde radioaktivitet enn de fleste andre:

Bananer
Den gule bananen er kjent for sitt høye innhold av grunnstoffet kalium. Den inneholder 130 Bq/kg.

Gulrøtter
Gulrøtter inneholder store mengder betakaroten og C-vitamin. Den oransje roten inneholder også omkring 130 Bq/kg.

Rødt kjøtt
Rødt kjøtt inneholder også mest kalium og en smule radium. Derfor inneholder det litt mer enn 110 Bq/kg.