Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

iltmolekyle

Ny kilde til oksygen i verdensrommet

Få tak i noe gull og kombiner det med CO2-molekyler i høy fart. Det er det enkle prinsippet bak en ny metode som med tiden både kan hjelpe fysikerne med å skape oksygen i verdensrommet og fjerne CO2 fra vår atmosfære.

Shutterstock

Her på jorda er oksygenmolekyler som kjent ganske vanlige, men ute i verdensrommet er de sjeldne.

Derfor var det en enorm overraskelse da romsonden Rosetta i 2015 fant store mengder oksygen­molekyler i den tynne atmosfæren omkring kometen 67P.

Først trodde astronomene at oksygenet kom fra kometens indre, men i 2017 fant fysikere fra Caltech i USA en annen teori.

Kanskje ble oksygenmolekylene dannet ved at CO2 fra kometen først ble akselerert opp av solvinden og deretter dundret inn i kometen igjen.

Fysiker og reaktor

Amerikanske fysikere har bygget en reaktor som kan skape oksygenmolekyler ved å dundre CO2 inn i en gullfolie.

© Caltech

CO2-molekyler dundrer inn i gullfolie

Nå har teorien blitt bekreftet i laboratoriet, og det åpner for en helt ny måte å skape oksygen på for framtidens astronauter.

En forskergruppe ved California Institute of Technology i USA har bygget en reaktor som etterligner den prosessen som foregår ved kometen. I reaktoren blir CO2-molekyler akselerert opp og dundret hardt inn i en folie av gull.

Fysikerne kunne konstatere at resultatet av kollisjonene ble frie oksygenmolekyler og karbon.

C02-molekyle splittes til et ilt-molekyle og et kulstofatom

CO2 blir til oksygen

Et CO2-molekyl hamres mot en folie, slik at oksygenatomene (blå) tvinges til å gå sammen (1) til et oksygenmolekyl (2), mens karbonatomet isoleres.

Kan utrydde CO2 i atmosfæren

Årsaken er at det enkelte CO2-molekylet ved sammenstøtet med gullfolien blir bøyd, slik at de to oksygenatomene tvinges nærmere hverandre.

I opp mot to prosent av tilfellene kommer oksygenatomene så tett på hverandre at de kobler seg sammen og danner fritt oksygen, altså O2, mens karbonatomet blir alene.

Prinsippet kan ikke bare brukes til oksygenproduksjon i verdensrommet, men vil kanskje også kunne utnyttes her på jorda til å fjerne CO2 fra atmosfæren.

Les også:

Naturlover

200 år siden: Dansk fysiker oppdaget ny naturkraft

1 minutt
Fenomener i fysikken

Fysikerne pulveriserer atomet

13 minutter
Partikler

Fysikere jakter på universets speilbilde

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul