Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pythagoras' cup
Fysikk - Naturlover

Hvordan virker en pytagoraskopp?

Jeg kjøpte en såkalt pytagoraskopp på Samos. Hvorfor renner alt ut igjen hvis jeg fyller den med for mye vin?

Pytagoraskoppen – også omtalt som tantalusbeger – straffer den grådige fordi hele innholder renner ut om man fyller den for full. Det skyldes koppens spesielle konstruksjon.

Midt i koppen står det en søyle med et rør som går fra koppens innvendige bunn, hele veien opp gjennom søylen og tilbake igjen ned til koppens utvendige bunn. Det vil altså si at det er et hull i bunnen av koppen.

Røret virker som en hevert som får innholdet i koppen til å strømme ut når væsken går høyere enn rørets øverste punkt. Heverten virker først når røret er fylt med væske, så det er bare å ta det med ro, det skjer ingenting så lenge man er beskjeden og ikke forsyner seg for drøyt.

Pythagoras' cup illustration

Når væsken går opp til det øverste punktet i røret og deretter kan strømme ned til bunnen av koppen, vil tyngdekraften virke sterkere på den lange væskesøylen, som kan strømme helt ned og ut av koppen, enn på den korte søylen som stopper inne i koppen.

Tyngdekraften drar mer i den lange søylen, så trykket i røret blir mindre øverst i søylen. Derfor vil lufttrykket på væskeoverflaten i koppen presse væske opp i røret, og væsken vil fortsette å strømme ut så lenge begerets væskenivå ligger høyere enn utløpsstedet, som altså befinner seg i bunnen av koppen.

Les også:

Naturlover

200 år siden: Dansk fysiker oppdaget ny naturkraft

1 minutt
Naturlover

Er det mulig å oppheve tyngdekraften?

0 minutter
Ozonlaget
Naturlover

Jordas skjold går ned

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul