Is

I mer enn 50 år har forskere undret seg over at varmt vann i visse tilfeller fryser raskere enn kaldt. Nå har de sannsynligvis funnet svaret.

© Shutterstock

Ny teori: Derfor fryser varmt vann raskere enn kaldt

Helt siden fenomenet ble belyst for mer enn 50 år siden, har forskere undret seg over at varmt vann i visse tilfeller fryser raskere enn kaldt. Ny studie har endelig funnet løsningen på fysikernes gåte.

23. januar 2017 av Nanna Vium

I 1963 oppdaget en skoleelev i Tanzania, Erasto Mpemba, at varmt vann i noen tilfeller fryser raskere enn kaldt.

Fenomenet var så underlig at han fortsatte å utforske det, og seks år senere publiserte han, med hjelp fra en professor i fysikk, en vitenskapelig artikkel, og fenomenet fikk navnet «Mpemba-effekten».

Forklaringen fant de aldri, og spørsmålet har voldt fysikerne hodebry helt siden den gang. Men nå har forskere fra Southern Methodist University i Texas publisert en studie som forsøker å gi et svar.

Hydrogenbindinger er årsaken

De mener løsningen ligger i de hydrogenbindingene som holder vannmolekylene sammen. 

Til ScienceNews forklarer Dieter Cremer – en av forskerne som står bak studien  – at svake hydrogenbindinger brytes ved høye temperaturer. 

Det får grupper av molekyler til å danne den krystallignende strukturen som kjennetegner vann i fast form.

Flere teorier i spill

Og selv om teorien leverer en forklaring på fenomenet, er det fortsatt en viss usikkerhet.

Så sent som i 2012 avholdt ’The Royal Society of Chemistry’ en konkurranse som skulle finne den beste forklaringen på fenomenet, og mottok mange tusen ulike besvarelser.

Vinneren ble en forskningsassistent ved Universitetet i Zagreb, som la frem en teori om at såkalt konveksjon, altså prosessen der varme flytter seg fra et sted til et annet, var ansvarlig for den raske nedfrysningen. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: