Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Fysikk - Naturlover

Faller alle ting like fort?

Det sies at alle ting faller like fort så lenge man ikke tar hensyn til luftmotstanden. Hva er årsaken, og er det blitt testet i praksis?

At en gjenstand faller, skyldes gravitasjonen, som virker mellom to legemer med masse. Her på Jorden vil det ene legemet i praksis alltid være selve jordkloden, som med sin enorme masse trekker alle andre gjenstander til seg. Jo mer masse en gjenstand har, det vil si jo mer den veier, desto større tyngdekraft vil den bli utsatt for. Jorden vil med andre ord trekke mer i et eple enn i en fjær. Men fordi eplet har en større masse, trengs det også større kraft til å få fart på det.

Det betyr i siste instans at tyngdekraften vil påvirke alle gjenstander med nøyaktig samme akselerasjon, og derfor vil de falle med samme hastighet uansett om de har forskjellig masse. Det var dette fenomenet Galilei angivelig beviste da han lot to lodd med samme form, men forskjellig vekt falle fra Det skjeve tårn i Pisa. Når det likevel er forskjell på fallhastigheten på Jorden, skyldes det at luftmotstanden spiller en stor rolle. En fjær er på langt nær så strømlinjeformet som et eple, og når det skal pløye seg gjennom luftmolekylene, vil det bli bremset sterkt.

NASA har nylig testet teorien i praksis i et lufttomt rom, og ganske riktig viste det seg at en fjær og et eple falt nøyaktig like fort mot Jorden.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul