Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysikk - Naturlover

Er det mulig å oppheve tyngdekraften?

Hvordan trener astronautene på vektløshet før de blir sendt ut i rommet? Kan man oppheve tyngdekraften her nede på jorden?

Tyngdekraften virker overalt på jorden og lar seg ikke oppheve. Men ved hjelp av forskjellige påfunn kan man skape betingelser som motvirker tyngdekraften og gir kortvarig vektløshet. Mye av astronautenes trening foregår for eksempel i vanntanker. Ettersom astronautenes drakter er så fulle av luft at de flyter oppå som badeballer, blir de utstyrt med blylodd. På denne måten blir vekten avbalansert slik at de kan svømme rundt i tanken i en tilstand som minner om vektløshet. Men vektløshet i egentlig forstand kan vi innenfor jordatmosfæren bare oppleve i fritt fall, der vi så å si holder tritt med tyngdekraften. Hvis vi for eksempel hopper ned fra en stol, er vi vektløse i det korte øyeblikket før vi treffer fast grunn. Hvis vi hopper ut fra et høyt punkt, vil imidlertid luftmotstanden motvirke vektløsheten – men den kan godt settes ut av spill. Ved universitetet i Bremen i Tyskland finnes det et 120 m høyt lufttomt falltårn der man tester hvordan gjenstander oppfører seg under snaut fem sekunders vektløshet på veien ned. Samme effekt kan oppnås i et fly. Ved trening av astronauter styrer en trenet flyger flyet i en hurtig opp- og nedadgående kurve, en såkalt parabel. På nedturen, når flyet er i fritt fall, er alle om bord vektløse. Av tekniske grunner kan flyet imidlertid bare være i fritt fall i 20–30 sekunder. Til gjengjeld gjennomføres det ofte 30 parabelflyginger på én dag, slik at de kommende astronautene til sammen får oppleve 10 minutters vektløshet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul