Shutterstock

13 vitenskapelige finurligheter

Vi stammer fra stjernene, gonoré er den sterkeste organismen, og pyramidene er fra mammutenes tid. Vitenskapens verden byr på et utall av merkelige fakta – og vi har samlet noen av de merkeligste og mest finurlige her.

#1 Du er laget av stjernestøv

Rett etter Big Bang var det nesten bare hydrogen og helium i universet. Atomene samlet seg til stjerner, og i stjernene ble de – ved hjelp av fusjon i stjernenes kjerne – gjort om til tyngre grunnstoffer. Det gjør de fortsatt. Når stjernene eksploderer i supernovaer, blir atomene spredt, og det er fra disse stjerneeksplosjonene alle tunge stoffer på jorda kommer fra. Og altså også de stoffene du består av.

#2 Summen av alle tall er ... lite?

Ta alle tall fra 1 til uendelig og legg dem sammen. Det ville være nærliggende å tro at tallet er uendelig. Men i en bestemt del av matematikken blir det faktisk tallet -1/12, og fysikerne som arbeider med strengteori, bruker villig vekk den summen. I videoen over får du en overbevisende tankerekke fra en av disse fysikerne.

#3 Gonoré er den sterkeste organismen

I forhold til sin egen vekt er den bakterien som forårsaker gonoré, gonokokkbakterien, den sterkeste av alle organismer. Bakterien kan trekke 100 000 ganger sin egen kroppsvekt. Det som om en mann på 80 kilo skulle trekke Eiffeltårnet etter seg.

#4 Egypterne og mammutene levde samtidig…

… men de møtte hverandre ikke på grunn av de store avstandene. For ca. 3600 år siden døde de siste mammutene etter å ha levd en isolert tilværelse på Wrangeløya i ishavet. Omkring 1000 år før de døde, hadde egypterne bygget de mektige pyramidene i Giza.

#5 Milliarder av sekunder fra nå

En million sekunder er 11 dager. En milliard sekunder er 31 år. En million sekunder er, for å være helt presis, 11 dager, 13 timer, 45 minutter og 20 sekunder. En milliard sekunder er 31,71 år.

#6 Ditt ekstremt lange DNA

Et molekyl av menneske-DNA som blir rullet ut, vil ha en gjennomsnittslengde på om lag fem centimeter. Hver celle i det menneskelige genomet består av 23 DNA-molekyler, og du har omkring 37 billioner celler. Hvis alle DNA-molekyler ble foldet ut og lagt i forlengelse av hverandre, vil de derfor ha en lengde på 200 000 000 000 km. Nok til å rekke til Pluto og tilbake – 17 ganger.

#7 Vi har en gang vært rumpehull

Når celler deler seg og blir til mennesker, er det anus som blir skapt først. Deretter kommer munnen. Mennesket tilhører derfor orden deuterostomia, som grovt oversatt betyr «munn annet» – selv om det burde ha vært «anus først».

#8 Hold deg unna isbjørnlever

Mennesker kan dø af at spise en isbjørnlever. Organet inneholder så mye A-vitamin at vi risikerer å bli forgiftet. I små mengder hjelper vitaminet oss med å vokse, styrker immunsystemet og er bra for synet.

#9 Sola er alt – nesten

Stjernen som er sentrum i solsystemet vårt, utgjør også mesteparten av massen i solsystemet. Faktisk befinner 99,8 prosent av massen seg i sola. Det vil si at hvis alle planeter, måner, asteroider, kometer og så videre i solsystemet vårt ble lagt sammen, ville solen fortsatt være nesten 500 ganger større.

#10 Klodens lengste fall slutter raskt

Hvis vi boret et hull tvers gjennom jorda, ville vi komme ut et sted i nærheten av New Zealand. Hvis vi ned hoppet i hullet, ville det ta oss om lag 42 minutter å nå til den andre enden, hvis vi regner med at all masse på jorda er likt fordelt. Men i praksis tar det nærmere 38 minutter, som du får forklart i videoen over.

#11 Bevisstheten fanger opp en brøkdel

Hvert sekund registrerer hjernen data som svarer til 11 millioner bits. Men bare 60 av dem blir tatt opp av bevisstheten vår. Resten blir bearbeidet uten vi legger merke til det.

#12 Slikk på såret

Spytt inneholder et kraftig smertestillende stoff. Stoffet, som heter opiorphin, og er seks ganger sterkere enn morfin. Det finnes bare i små doser i spyttet, men det kan ha en lindrende effekt hvis du slikker på såret neste gang du skjærer deg.

#13 Hjertet jobber for føden

Med en gjennomsnittspuls på 66 slår hjertet om lag 35 millioner ganger hvert år. I løpet av et liv blir det til omkring 2,5 milliarder pulsslag. Det gjør hjertet til din mest aktive – og viktigste – muskel.