lydrekorder top

Fra meteor til stillerom: De tre høyeste og laveste lydrekordene

En ny verdensrekord i stillhet sender lydskalaen langt ned i minus. Faktisk er stillheten i verdens stilleste rom så lammende at du ikke holder ut å være der for lenge. Vi peker ut de høyeste og laveste lydene mennesket har opplevd.

10. mai 2016 av Rikke Jeppesen

Mest og minst lyd: meteor & vakuum

? Tunguska-meteoren: Det øredøvende braket fra Tunguska-eksplosjonen, 30. juni 1908, kunne høres 1000 kilometer unna. Braket over området Tunguska i Russland sendte lydskalaen helt opp på 300–315 desibel.

Forskere mener at den ekstremt høye lyden stammet fra eksplosjonen av en liten komet eller asteroide fem–ti km over jordens overflate.

Lydbølgen skal ha vært så voldsom at den slo folk i bakken flere hundre kilometer fra Tunguska.

? Vakuum: Når filmer som Star Wars og Alien viser eksplosjoner i rommet og buldrende romskip, burde det være helt stille på lydsiden.

I verdensrommet er det vakuum, og det betyr at det er lufttomt. Uten luft eller et annet medium å forplante seg i, kan ikke lydbølger spre seg.

Derfor er det ikke lyd i verdensrommet, men en stillhet som er så total at det kan få hjernen din til å hallusinere, slik at du hører ting som ikke finnes. Faktisk kan den lammende stillheten drive deg til vanvidd.

2.-plass i lyd: jordskjelv & luftens lyd

? Jordskjelv: Et jordskjelv som når 5,0 på Richter-skalaen flerrer opp bakken, får bygninger til å styrte i grus og skaper et så voldsomt bråk at lydskalaen kommer opp på 235 desibel.

Hvis du er så ufattelig uheldig å bli fanget i episenteret, kan den intense støyen og vibrasjonene drepe deg lenge før du blir truffet av en murvegg eller en skorstein.

? Brownske bevegelser: Her på jorden vil selv ikke de dyktigste lydingeniører kunne få lydrekordene lavere enn en stillhet på -23 desibel.

Den eneste lyden på det nivået er de såkalte brownske bevegelsene, som betegner den lyden stillestående luft gir fra seg når luftpartiklene beveger seg.

Den siste stillhetsrekorden som er oppnådd, i Microsofts lydlaboratorium, nærmer seg derfor den fysiske grensen for hvor stille det kan bli på jorden.

3.-plass i lyd: TNT-bombe & lyddødt rom

? TNT-bombe: Hvis du står under 100 meter fra nedslaget av en bombe med en styrke som svarer til et tonn TNT, rammes du av et lydnivå på 210 desibel.

Vibrasjonene på dette lydnivået er så intense at du kan dø av dem.

De vil riste deg til døde.

? Stillekammer: Lydingeniører og akustikkeksperter fra Microsoft jublet ekstatisk da de i oktober 2015 slo tidligere lydrekorder og satte en ny verdensrekord i oppnådd stillhet på -20,6 desibel.

Når lydskalaen beveger seg nedover, tilpasser hjernen seg den intense stillheten, og kroppens lyder oppleves plutselig som ekstremt høye og ubehagelige; for eksempel hjertet som banker og pulsen som slår. Faktisk kan du helt miste orienteringsevnen hvis du oppholder deg for lenge i Microsofts stillekammer.

Rommet – det stilleste stedet på planeten vår – er dekket av spesialdesignede kiler på alle vegger.

Inn i verdens stilleste rom, hvor lyd forsvinner

Nasa trener astronauter i dem, og Harley-Davidson finner frem til den helt riktige vrrroooommm til motorsyklene sine. Bli med inn i lyddøde rom, hvor stillheten er total:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: