





Kryostat: Apparat kjøler datamaskinens hjerne
Under et spesielt kjøleapparat – en kryostat – sitter datamaskinens hjerne, kvantebrikken. For hver etasje man beveger seg nedover, faller temperaturen – en funksjon som gjør at metallene kan lede strøm uten motstand.
Beskyttelse: Kappe og flytende helium sørger for det absolutte nullpunktet
Bak en solid kappe sørger flytende helium for å få temperaturen i kryostaten ned på 15 millikelvin, bare 0,015 grader over det absolutte nullpunktet. Den lave temperaturen demper atomenes bevegelser, som ellers ville ha forstyrret beregningene.
Kommunikasjon: 108 gullbelagte innganger styrer kvantebits
Hvis framtidens kvantedatamaskiner skal løse historiens vanskeligste regnestykker, er forskerne nødt til å videreutvikle alle delene – som disse gullsoklene som skal styre hver enkelt bit i maskinen.
Prosessor: Brikker med sammenfiltret data
I spesielle brikker ligger kvantebits filtret inn i hverandre. Det er helt avgjørende for datamaskinens kraft, siden hver ekstra bit fordobler regnekraften. Google er for tiden innehaver av rekorden, med hele 72 bits i samme brikke.
Instrumenter: Mikrobølger røper kvantedatamaskinens regnekraft
Svarene avleses ikke bare som et ferdig resultat på en skjerm, men i input og output fra mikrobølger som sendes gjennom systemet. Her tester en forsker regnekraften på en av verdens kraftigste kvantedatamaskiner.
Kvantebits: Datamaskinens hjerneceller går to veier samtidig
I en vanlig datamaskin er hver bit enten 0 eller 1, men i en kvantedatamaskin kan de være enten 0, 1 eller begge deler. Fenomenet kalles superposisjon, og det gjør at strømmen kan gå begge veier samtidig, slik at datamaskinen blir ekstra kraftig.