Shutterstock
Vask af haender

Hvorfor er varmt vann bedre til vasking?

Uansett om vi vasker hender, gulv eller klær, bruker vi som regel varmt vann – og dermed massevis av energi. Men hvorfor virker varmt vann egentlig bedre enn kaldt?

Varmt vann fjerner nesten alle typer skitt mer effektivt enn kaldt vann. Årsaken er at det varme vannet har høyere kinetisk energi, noe som betyr at vannmolekylene beveger seg raskere.

Det varme vannet setter derfor raskere i gang de prosessene som skal til for å fjerne skitt.

Når vi bruker såpe til å fjerne fettstoffer som for eksempel oljerester på hendene, binder den ene enden av såpemolekylet seg til fettet, mens den andre binder seg til vannet. Den kjemiske reaksjonen skjer mye mer effektivt i varmt vann enn i kaldt. Det samme gjelder når vi for eksempel vasker gulv eller bruker vaskemaskinen.

Enzymer gjør kaldt vann bedre

For å spare energi forsøker forskere å utvikle vaske- og rengjøringsmidler som virker effektivt ved lavere temperaturer. Det kan for eksempel gjøres ved å tilsette enzymer til vaskepulver.

Enzymer er proteiner som påvirker kjemiske reaksjoner mellom andre stoffer uten at de selv endres.

I vaskepulver hjelper enzymer for eksempel med å bryte ned det grønne fargestoffet i gressflekker eller fettstoff, så en trettigradersvask med enzymer er like effektiv som en sekstigradersvask uten.

Forskerne leter fortsatt etter enzymer som fungerer i det kalde vannet fra kranen. Hvis de finner dem, kan vi i framtiden kjøre klesvasken på fem eller ti grader.