Hvordan holder jeg festivalølen kald?

Øl kan raskt bli en lunken fornøyelse på en festival. Her er tre metoder til å sikre kjølige forfriskninger i teltleiren.

Øl kan raskt bli en lunken fornøyelse på en festival. Her er tre metoder til å sikre kjølige forfriskninger i teltleiren.

Shutterstock

Hvis du vil kjøle ned drikkevarene dine, har du flere muligheter som ikke krever verken strøm eller kjøleskap.

En av de aller enkleste metodene er å fukte avispapir eller kjøkkenrull og vikle det rundt flaskene og la vannet fordampe i varmen.

Prosessen har samme effekt som når kroppen svetter, noe som kalles fordampingskjøling. Fenomenet utnytter at det krever energi å gjøre om væsken fra flytende form til gassform – i dette tilfellet vannet i avisen til damp.

En annen variant av fordampingskjøling er å plassere ølen i en våt sokk som henges opp til tørk – i vinden. Begge metoder tar om lag 30 minutter.

Må du ha ølflaskene kalde enda raskere, kan du bruke en kjølebag med kaldt vann som tilsettes isbiter og salt. Saltet senker vannets frysepunkt, og under omrøring vil ølene bli kalde på bare to minutter.

Flaskene kan også graves ned. En meter nede i bakken er temperaturen omkring ti grader, men pass på du ikke underminerer leiren med ankelbrekkende ølfeller.

Salt, jordhull og leirkrukker kan gi flaskene dine en tiltrengt avkjøling i sommervarmen.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

1. Hell vann, is og salt over

Putt isbiter og salt i en kjølebag med vann. Saltet senker vannets frysepunkt. Isbitene smelter raskere og gjør vannet kaldere slik at flaskene blir kjølt ned på bare to minutter.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

2. Grav ned boksene

Du kan grave ut et enkelt kjøleskap som kan kjøle ned en øl på to timer. Ifølge DMI er jordtemperaturen om sommeren om lag ti grader i én meters dybde.

© Ken Ikeda Madsen/Shutterstock

3. Leirkrukker kjøler ned øl

En såkalt zeer-kjøler består av en stor og en liten leirkrukke atskilt av et lag fuktig sand. Fordampingen av sanden krever energi som kjøler ned den innerste krukken med flaskene i.