Shutterstock

Hvor mange hestekrefter har egentlig en hest?

Ifølge produsenten har bilen min 200 hestekrefter. Betyr det at motorens effekt svarer til å spenne 200 hester foran den – eller er det en utdatert måte å se det på?

Hestekrefter er en måleenhet som definerer motorkraft. Én hestekraft svarer til den effekten det krever å løfte 75 kilo én meter loddrett opp i luften på ett sekund.

Enheten ble funnet opp av den skotske maskiningeniøren James Watt. I slutten av 1700-tallet utviklet han dampmaskinen og trengte en måleenhet folk kunne forholde seg til for å illustrere fordelene med sin nye oppfinnelse.

Valget falt på trekkhester, som var den viktigste metoden til å transportere ting.

En hest har mange hestekrefter

Tross navnet svarer hestekrefter imidlertid ikke til hesters virkelige yteevne.

Forskere har forsøkt å regne seg fram til hvor mange hestekrefter en hest faktisk kan prestere. Om lag 45 prosent av en hests samlede vekt består av skjelettmuskler som er ansvarlige for bevegelser, og når den løper, bruker hesten om lag 30 prosent av musklene. Ut fra disse tallene kan man finne hestens teoretiske styrke-effekt, og ifølge beregningene kan en hest på 600 kilo yte en kraft på 18 000 W, som svarer til 24 hestekrefter.

Noen forskere mener imidlertid at det faktiske tallet er noe lavere og refererer til en konkurranse i 1925 der hester trakk med en maksimal yteevne på 12–15 hestekrefter.

Uansett henger hestene langt etter moderne kjøretøyer. Mens motoren i vanlige personbiler vanligvis yter 150–200 hestekrefter, kan en Formel 1-racer nå helt opp på 1000 hestekrefter.

12–15 hestekrefter – så mye kraft kan en hest faktisk yte.