Hvorfor fryser varmt vann til is fortere enn det kalde?

Setter man både et glass kaldt og et glass varmt vann i fryseren, fryser det varme vannet til is først. Hvordan kan det ha seg?

Hvorfor fryser varmt vann til is fortere enn det kalde?

Varmt vann tar igjen kaldt vann

Fenomenet kalles mpemba-effekten og har lenge undret forskerne. Hvor raskt en væske blir avkjølt, avhenger av temperaturforskjellen mellom væsken og omgivelsene. Jo større temperaturforskjell, desto fortere synker temperaturen.

Umiddelbart virker det ulogisk at en varm væske kan ta igjen en kald væske i nedkjølingsprosessen.

Varmt vann avgir energi fortere

Den nyeste forklaringen på mpemba-effekten går ut på at vannmolekylene i varmt vann inneholder mer energi fordi bindingene i molekylet er presset sammen som en spent fjær.

Bindingene – eller fjærene – i varmt vann avgir altså energien eksponensielt sammenlignet med kaldt vann, og det skal visstnok være forklaringen på fenomenet.

Varmt vann, kaldt vann, sjøvann, ildvann

Visste du at 1,74 % av verdens vann er bundet i iskapper og isbreer, og at vannmolekyler tilbringer 9–10 dager i luften før de faller som snø? Lær mer om vann i vårt faktaoppslag: