Hva er plasma?
Hver gang vi ser et lyn, ser vi faktisk også plasma. Det er den fjerde og ofte glemte aggregattilstanden, ved siden av de tre velkjente – fast stoff, væske og gass.
Alle stoffer endrer tilstand når temperaturen stiger. Vann er et godt eksempel.
Når temperaturen er under null grader, er vannet is, noe som vil si at atomene sitter fastlåst i et gitter.
Over frysepunktet blir vannet flytende – gitteret går i stykker, og molekylene beveger seg rundt mellom hverandre.
Når vannet varmes opp til kokepunktet på 100 grader, blir det til en gass i form av vanndamp: Molekylene beveger seg helt fritt rundt i tre dimensjoner. Så langt er alt godt – det er de tre vanlige aggregattilstandene.
Men hvis vi fortsetter oppvarmingen over 1000 grader, begynner vannmolekylene å gå i stykker. De blir til oksygenatomer og hydrogenatomer.
Og så, når temperaturen når 10 000–12 000 grader, skjer forvandlingen til den fjerde tilstanden: Varmen river elektroner løs fra atomkjernene og gjør dermed gassen om til plasma.
I denne tilstanden beveger positive ioner – som består av protoner og nøytroner – og negative elektroner seg fritt rundt mellom hverandre, noe som gjør at plasma leder strøm.
Lyn skaper plasma ved å varme opp luften til rundt 25 000 grader. Den intense varmen skreller elektronene av nitrogen- og oksygenatomene i luften, som altså blir gjort om fra gass til et hvitt lysende plasma.