Origami

Video: Se mikroorigami folde seg ut i vann

Det ser mystisk og nesten poetisk ut når pakker av ekstremt nøyaktige papirpakker kommer i vann og folder seg ut i fantastiske mønstre. I virkeligheten er det sterke fysiske krefter i sving.

13. desember 2015 av Anders Bruun

Kunst eller vitenskap? Eller kanskje litt av begge deler? I hvert fall er prosjekt Flotilla noe utenom det vanlige.

Den fingerferdige kunstneren Etienne Cliquet brukte en datastyrt kniv til å skjære ekstremt nøyaktige snitt i papir. Deretter brettet han papiret til 2–3 centimeter store papirpakker i stil med japansk origami.

Papirpakkene la han på en vannflate og filmet da de langsomt foldet seg ut. Resultatet er forbløffende, og du kan se det i videoen ovenfor.

"Jeg ville uttrykke paradokset mellom tings skrøpelighet og det foruroligende potensialet i mikro- og nanoteknologi", sier Cliquet til New Scientist.

Kapillærkrefter trekker i papiret

Når de små papirpakkene folder seg ut i vakre, gjentagende mønstre, ser det harmonisk, men også nesten naturstridig ut, men i virkeligheten er det sterke fysiske krefter som er i sving.

Når papiret møter vannflaten, suges vannet inn i fibrene i papiret, og det får dem til å utvide seg.

Fenomenet skyldes kapillærkrefter som gjør at vann kan bevege seg i svært tynne rør gjennom en kombinasjon av kohesjon (sammenheng) og adhesjon (klebing).

Det er også kapillærkrefter som gjør at et tre kan trekke vann opp gjennom stammen til bemerkelsesverdige høyder slik at de øverste delene kan få væske og næring.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: