Kan stearin ta fyr av seg selv?

Noen ganger brenner ikke bare veken på et stearinlys, men også selve stearinen. Hvordan kan det ha seg, og hvordan bør man slukke en stearinbrann?

Kan stearinlys ta fyr av seg selv?

Stearinlys kan ta fyr

Når det brennbare materialet i et stearinlys blir varmet opp til flammepunktet, tar lyset fyr. Den farlige varmeutviklingen som kan forårsake det, skjer gjerne når flere lys står tett sammen, eller hvis de står i lykter som er tette på toppen.

Flammepunktet er den laveste temperaturen der en brennbar væske avgir tilstrekkelig damp til å kunne bli antent, og den varierer med hva lyset er lagd av. Ren stearin, som er en blanding av stearinsyre og palmitinsyre, har et flammepunkt på 113 °C, mens parafin, som oftest brukes i det vi kaller ”stearinlys”, har et flammepunkt på 109 °C.

Slukk aldri brann i stearinlys med venn

Når det brennbare materialet når flammepunktet, begynner hele overflaten å brenne med en kraftig flamme som kan bli opptil 15 cm høy. Har først ett eller flere lys tatt fyr, må man ikke prøve å slukke dem med vann – det kan gjøre vondt verre og kanskje utløse en eksplosjon med meterhøye flammer.

Når vann treffer lyset, omdannes det til damp og utvider seg ekstremt. Dampen river den flytende lysmassen med seg og spruter den rundt. Flammen får næring av oksygenet og blusser kraftig opp.

Den beste metoden for å slukke et brennende lys er å kvele flammene ved å legge et grytelokk over lyset.

| HVA MED Å GI ILLUSTRERT VITENSKAP I JULEGAVE? | | |