Når det brenner i frityrolje, er det faktisk oljedampen like over overflaten som brenner. Ilden er begrenset av hvor stort område oljen kan fordampe fra. Det er dette området som utvider seg når man heller vann på olje som brenner, og det er nettopp dette forholdet som er problemet. Når stekeolje brenner, er det med en mye høyere varme enn de 100 gradene som koker opp vann. Tømmer man vann i en gryte med brennende olje, vil vannet straks fordampe. Vann utvider seg cirka 1700 ganger når det fordamper, så vannet i gryten vil omgående slå ut i rommet som store mengder varm damp. Den er skoldende varm i seg selv, men verst er det at dampen tar med seg en masse små dråper frityrolje opp i luften. Dermed blir området det kan skje en fordampning fra, mange ganger større. Ilden blir tilført mer næring, noe som bevirker en eksplosjonsartet brann av brennende oljedamp blandet med glovarm vanndamp. Man må altså aldri prøve å slukke ild i en frityrgryte ved å ta i bruk vann. Man må i stedet skru av varmen og deretter forsøke å kvele ilden. Legg på lokket, og la gryten stå til den er helt kald.

Hvorfor må man ikke helle vann på brennende frityrolje?
Når det brenner i frityrolje, er det faktisk oljedampen like over overflaten som brenner. Ilden er begrenset av hvor stort område oljen kan fordampe fra. Det er dette området som utvider seg når man heller vann på olje som brenner, og det er nettopp dette forholdet som er problemet. Når stekeolje brenner, er det med en mye høyere varme enn de 100 gradene som koker opp vann. Tømmer man vann i en gryte med brennende olje, vil vannet straks fordampe. Vann utvider seg cirka 1700 ganger når det fordamper, så vannet i gryten vil omgående slå ut i rommet som store mengder varm damp.