Dusjforheng 1
Fysikk - Fenomener i fysikken

Hvorfor kleber en dusjgardin til kroppen?

Dusjgardiner som kleber til kroppen er sikkert noe alle har prøvd. Det skjer fordi vannets bevegelser danner luftvirvler samtidig med at varm luft stiger oppover og skaper undertrykk inne i dusjkabinen.

Dusjgardin suges inn mot kroppen

Dusjgardinen suges inn mot oss av to uavhengige årsaker: Bevegelsen når vannet strømmer ut av dusjhodet, skaper en virvel i luften som trekker nedre del av dusjgardinen inn. Varmt vann vil også varme opp luften innenfor gardinen, og den oppstigende varme luften lager et undertrykk som får dusgardinen til å krype enda nærmere.

Varme og lufttrykk skyver dusjgardinen:

1. Vannet får luften til å gå rundt. Vannets bevegelse får luften til å rotere som en skypumpe slik at forhenget trekkes inn. Fenomenet kalles sykloneffekten og er merkbar med både kaldt og varmt vann.

2.Varm luft søker oppover. Varmt vann fra dusjen varmer opp luften som utvider seg, beveger seg oppover og legger seg utenpå kaldluften.

3.Kald luft dytter forhenget mot deg. Kald luft presser seg inn under kanten av forhenget for å erstatte luften som har steget til værs. Trykket fra kaldluften forsterker dusjforhengets bevegelse innover i dusjen.

4. En åpen dør får alt til å vare mye lenger. Lukker man døren, blir all luften etter hvert varmet opp, og luftbegevelsen stilner. Men om døren blir stående åpen, fortsetter kald luft å strømme inn og presse mot forhenget.

Dusjfgardin holder både vann og blikk unna

Selv om dusjgardiner mest har den praktiske funksjonen å holde dusjens sprut innenfor dusjen, fungerer den også som skjerming for andres blikk. Og menneskets bluferdighet har vært en evolusjonær fordel, mener noen forskere. Les mer om bluferdighet i artikkelen vår:

Les også:

Rainbow
Fenomener i fysikken

Regnbue: Hvorfor er himlen lysere under regnbuen?

0 minutter
sykkel
Fenomener i fysikken

Spør oss: Kan det virkelig stemme at sykler er raskere i fuktig luft?

2 minutter
Fenomener i fysikken

Hvordan blir varme overført?

1 minutt

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!