Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysikk - Fenomener i fysikken

Hvorfor hjelper en vifte når man har det varmt?

Når jeg svetter i varmen, pleier jeg å vifte meg med et papirark. Det hjelper, men hvorfor det, egentlig?

Når luften står stille, blir ikke varmen ledet bort fra huden. Både huden og luftlaget over huden blir oppvarmet. Men når man vifter seg, eller slår på takviften som mange bolighus i varme land er utstyrt med, blir luften som er blitt varmet opp av huden, erstattet av friskere luft som føres inn fra omgivelsene. Den nye luften har lavere temperatur, og kroppen blir da også kvitt en god del av overskuddsvarmen ved å avgi den til de umiddelbare omgivelsene, altså til luften rundt kroppen. Men først og fremst svetter vi varmen til side. Frisk luft er ikke bare kaldere, den har også en lavere fuktighet enn luften som har stått stille rundt kroppen. Det er viktig å vite når kroppen må fjerne overskuddsvarmen. Uansett om man vifter seg eller ikke, blir man nemlig kvitt en stor del av varmen gjennom fordamping. Vannet eller svetten på huden går over fra å være flytende til å innta gassform, og i denne prosessen brukes det energi. Energien tas fra huden i form av varme, og det fører til at hudtemperaturen faller. Jo kaldere og tørrere luften er, desto lettere går fordampingen, mens en høy luftfuktighet gjør at luften ikke kan oppta særlig mye vann. Dermed renner bare svetten av i stedet for å bidra til å avkjøle kroppen. Når man vifter seg, skifter man ut luft med høy fuktighet med luft med lav fuktighet, og derfor kan man fordampe mer svette og bli avkjølt. Det avgis cirka 2400 kilojoule som varme for hver liter svette som blir fordampet. Tar man badstu, nytter det ikke å vifte seg. Der brenner man seg i stedet hvis man vifter. Det skyldes at luften i badstuen allerede er mettet med vann og derfor ikke er i stand til å absorbere svetten.

Les også:

Fenomener i fysikken

Hvorfor kjennes luft i bevegelse så kald ut?

0 minutter
Fenomener i fysikken

Hvordan blir varme overført?

1 minutt
Varm mobiltelefon
Fenomener i fysikken

Varm mobiltelefon – hvorfor?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul