Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor er det kaldt høyt oppe?

Varme stiger jo til værs, så burde det egentlig ikke bli varmere jo høyere opp vi kommer?

Shutterstock

Det er riktig at varm luft stiger til værs. Når luften er varm, er det langt mellom molekylene, og det gjør luften lett. I kald luft er molekylene derimot mer tettpakket, og det gjør luften tung. På veien opp avgir den varme luften langsomt energi til omgivelsene. Til slutt er den helt avkjølt og synker ned mot bakken igjen. Der blir den varmet opp av strålingen fra overflaten, og stiger til værs på ny. Denne evige mekanismen er forklaringen på at luften blir kaldere jo lenger vi fjerner oss fra jordoverflaten. En annen faktor er luftens tetthet – jo høyere opp luften kommer, jo tynnere blir den, og dermed også dårligere til å holde på varmen. I 1898 gjorde den franske fysikeren Teisserence de Bort en overraskende oppdagelse: Når en varmluftsballong kom 10 000–13 000 m opp, sluttet temperaturen å synke. Dette luftlaget kalte han stratosfæren, og det varmes opp direkte av solstrålene. I 1913 gjorde en fransk fysiker, Charles Fabry, enda en oppdagelse: I visse lag av stratosfæren begynte temperaturen til og med å stige. Fabry hadde oppdaget ozonosfæren, som er 20 000–30 000 m oppe. I dag vet vi at dette laget varmes opp fordi ozonlaget absorberer en stor del av solstrålene.

Les også:

Fenomener i fysikken

Hvordan blir varme overført?

1 minutt
Fenomener i fysikken

Kan oksygen få luft til å brenne?

1 minutt
Hvorfor blir svarte ting mye varmere enn hvite?
Fenomener i fysikken

Hvorfor blir svarte ting mye varmere enn hvite?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul