Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor blir svarte ting mye varmere enn hvite?

Hvorfor blir svarte ting mye varmere enn hvite?

En svart T-skjorte blir betydelig varmere enn en hvit når man har den på seg i solskinn. Hvordan kan det være så stor forskjell?

Av alle fargene er det svart som absorberer lyset best. Det skyldes at svart reflekterer minst lys, mens hvitt befinner seg i den motsatte enden av skalaen. Den svarte fargens evne til å absorbere lys fører til at en relativt større del av lysets energi blir overført til materialet, og det får molekylene til å vibrere raskere.

Det betyr i sin tur at temperaturen stiger, ettersom varme i virkeligheten bare er bevegelse blant de minste partiklene. Denne egenskapen ved fargen svart blir utnyttet i en rekke sammenhenger. For eksempel bruker man alltid svart til solfangere og varmtvannsanlegg fordi man på denne måten kan oppfange en større del av energien fra Solen.

På samme måte kan det være best å kle seg i svart når det er kaldt, og i lyse farger når det er varmt. Ikke desto mindre ser vi ofte at klesdrakten i arabiske land, der det som regel er svært varmt, er svart. Det skyldes at den svarte fargen bidrar til å skape en viss ventilasjonseffekt. Når luften inne i drakten blir varm, stiger den opp slik varm luft alltid gjør.

Dermed blir det trukket inn ny luft ved føttene, der drakten sitter løsere. Samtidig forsvinner den oppvarmede luften ut av åpningene ved halsen og hendene. Luftsirkulasjonen får faktisk drakten til å fungere som et slags klimaanlegg, og for-søk har faktisk også vist at løsthengende drakter virker kjøligere når de er svarte.

Les også:

Fenomener i fysikken

Amerikansk fysiker vil skape en spiral til fortiden

20 minutter
Fenomener i fysikken

Derfor koker du i svarte klær

2 minutter
Fenomener i fysikken

Hvorfor blekes farget tøy så fort i sollys?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul