Shutterstock
Mand i ørkenen

Hvorfor blir svarte klær så raskt varme?

De fleste angrer hvis de har tatt på seg en svart genser på en varm sommerdag. Men hvordan kan fargen påvirke temperaturen?

Mørke overflater, uansett om det er en svart genser eller svart trekk på bilseter, blir raskere varme på en solrik dag enn hvite overflater.

Forklaringen ligger i refleksjonsevnen, albedoen, til gjenstanden. Albedo er et mål for hvor mange prosent av det innkomne lyset en bestemt overflate reflekterer.

En hvit genser har høy albedo og reflekterer veldig mye av lyset som treffer den. En svart genser, derimot, tar opp mesteparten av lyset og gjør det om til varme.

Fotoner setter atomer i bevegelse

Temperaturen i klærne avgjøres av hvor mye atomene i materialet vibrerer. Når fotoner treffer en svart overflate og blir absorbert, avgir de energien sin og setter elektronene i overflaten i bevegelse.

Vibrasjonen sprer seg til atomene i området, og materialet blir varmet opp. Når lys derimot treffer en hvit overflate, blir mesteparten av fotonene sendt tilbake til omgivelsene.

Mænd på kameler

Beduinenes svarte klær er så tykke at varmen som blir absorbert i overflaten, ikke når inn til kroppen.

© GODONG/UIG/ALL OVER

Det kan virke merkelig at noen ørkenfolk kan holde ut å være kledd i svart. Forklaringen er at klærne enten er veldig tykke eller sitter svært løst, slik at den absorberte varmen ikke når inn til kroppen.