Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fysikk - Fenomener i fysikken

Hvorfor blir melken sur i tordenvær?

Jeg har flere ganger opplevd at melken plutselig var blitt sur etter tordenvær, selv om den hadde stått i kjøleskapet. Hvordan kan dette skje?

I Nord-Europa har det vært en utbredt skikk å drikke tordenkaffe med melk i, fordi det var bra å være våken hvis lynet slo ned. Dessuten mente man at melken ville bli sur, og da kunne man like godt bruke den i kaffen før den ble ødelagt. Tidligere gikk man ut fra at det var de forhøyede temperaturene og den økte luftfuktigheten i forbindelse med tordenvær som hadde skylden for at melken ble sur. Nyere undersøkelser har imidlertid vist at det ikke stemmer, for melken kan bli sur selv om den oppbevares i kjøleskap. Andre matvarer kan også endre karakter under tordenvær – for eksempel gelatin, som blir mer flytende. Fenomenet er altså reelt nok, og de fleste forskere tror nå at det skyldes en form for elektromagnetisk stråling, ettersom sur melk og andre endringer kan oppstå selv i lokaler med klimaanlegg. Under et tordenvær dannes det såkalte forutladninger før selve lynet blir utladet. Disse forutladningene kan stråle ut over et meget stort område, og man regner derfor med at det er de som gjør melken sur.

Les også:

Matvarer

Hvorfor blir melken sur?

1 minutt
Fenomener i fysikken

Oppdagelsen: Ørsteds kolleger gjorde verden elektromagnetisk

10 minutter
Fenomener i fysikken

Finnes uendelighet i den virkelige verden?

31 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul