denzel washington NO

Hvordan virker løskrutt på film?

På film gjenlades automatvåpen som om de skyter med skarpt. Hvordan kan det la seg gjøre?

Skjult forsterker øker trykket

Når man fyrer av et automatvåpen, skapes det vanligvis et betydelig trykk i løpet. Det brukes til å trekke frem en ny patron som lades automatisk. Men bruker man løsskudd, er trykket mye mindre. For å øke trykket må man derfor montere en rekylforsterker ytterst på løpet.

Forsterkeren minsker våpenløpets boring slik at rekylen og trykket i løpet blir høyt nok til å føre frem det neste løsskuddet og lade våpenet på nytt. Rekylforsterkeren skrus fast på løpet og sikres der. Rekylforsterkeren er som oftest rød og klumpete fordi den skal gi tydelig beskjed om at våpenet ikke bruker annet enn løsskudd.

Filmfolkene bruker samme teknikk, men rekylforsterkeren er gjemt inne i løpet. En tekniker borer opp løpet ytterst og setter inn en skrue med et hull på tre–fem millimeter. Hullet lager et gasstrykk som er høyt nok til å dra frem en ny patron slik at skytingen ser ekte ut. Ser du munningen på et slikt våpen på kloss hold, ser du kanskje gjengene..

Rekylen sørger for nye skudd

Automatvåpen er skytevåpen som leverer skudd automatisk når avtrekkeren holdes inne. Rekylenergien gir kontinuerlig lading og avfyring av våpenet. En del av kruttgassen som blir frigitt ved avfyring, blir brukt i den neste ladesyklusen, det vil si til å kaste ut den brukte patronhylsen og føre en ny patron inn i kammeret.

1. Våpenet er i ro.

2. Våpenet avfyres, og fjæren akkumulerer energi.

3. Fjæren slår tilbake og utløser en ny omgang.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: