Hvordan kaster jeg smutt mest effektivt?

Jeg har kastet smutt på vannet mange ganger. Men hva er det som får steinen til å hoppe, og hvordan får man flest mulig sprett?

© Shutterstock

Når en stein hopper på vannoverflaten, er det et uttrykk for Newtons tredje lov, som sier at det for hver kraft finnes en motkraft.

Når steinen treffer vannet, leverer vannet energi tilbake til steinen, noe som skyver den opp i luften igjen.

I tillegg spiller en rekke faktorer en rolle for å avgjøre hvor mange ganger en stein spretter før den synker til bunns.

Forskeren Lydéric Bocquet ved universitetet i Lyon har regnet på saken ved hjelp av en rekke ligninger som tar høyde for steinens radius, fart og rotasjon samt vannets motstand og naturligvis tyngdekraften.

Ifølge Bocquet skal steinen helst treffe vannoverflaten med en vinkel på mellom 10 og 20 grader for å miste så lite energi som mulig. Rotasjonen er også viktig ettersom bevegelsen holder steinen stabil i banen over vannet og forhindrer den i å tippe – akkurat som en frisbee. Om lag 14 rotasjoner i sekundet er optimalt.

Steinens form og størrelse spiller en viktig rolle. Steinen må være flat og oval og ha en størrelse som en håndflate slik at den har tyngde.

Den franske professoren mener i tillegg det vil være en fordel små fordypninger i steinen, siden det vil redusere vannmotstanden.

Den nåværende verdensrekorden på 88 sprett, som er registrert i Guinness rekordbok, ble satt i 2013 av amerikaneren Kurt Steiner med tilnavnet «Mountain Man».