Luftmotstand oppleves som en mur
Etter hvert som flyets hastighet stiger, blir det kortere mellom lydbølgene foran flyet – og frekvensen på lyden blir høyere.
Når flyet nærmer seg lydens hastighet, er lydbølgene foran flyet trykket så tett sammen at motstanden blir kraftigere. Det er dette man kaller for lydmuren.
Lydens hastighet er både avhengig av temperaturen og det materialet lyden trenger igjennom. I luft ved 15 grader er lydens hastighet 340 meter i sekundet, 1224 kilometer i timen.
I høyere luftlag, der luften er vesentlig kaldere, vil lydens hastighet være lavere.
I 10 kilometers høyde kan det for eksempel være 60 minusgrader, og et fly i denne høyden vil bryte lydmuren når det passerer 1062 kilometer i timen.
Hvorfor kommer det et smell når et fly bryter lydmuren?
Når et fly bryter lydmuren, oppstår det et kraftig smell. Det skyldes at flyet innhenter sin egen lyd.
Det overlydsbraket du hører, skyldes imidlertid ikke at flyet bryter gjennom trykkbølgene. Trykkbølgene bøyes nemlig bakover etter hvert som flyets hastighet stiger. Det braket du hører, oppstår i stedet i det øyeblikket trykkbølgene treffer bakken.
VIDEO: Se og hør et fly bryte lydmuren
Et fly som beveger seg raskere enn lyden, trekker en hale av overlydssmell etter seg. Smellet er så kraftig at det supersoniske passasjerflyet Concord først fikk lov til å bryte lydmuren når det var over havet.
Kan man se lydmuren?
Selve lydmuren er usynlig, men under de riktige værforholdene er det mulig å se en kjegleformet sky når et fly bryter lydmuren. Jo raskere flyet beveger seg, jo spissere blir skyen.
Skyen består av bitte små vanndråper og oppstår ved at luften rundt flyet først varmes opp av trykkbølgen for deretter å bli raskt kjølt når trykkbølgen passerer. Den lavere temperaturen får luften til å kondensere og danne de vanndråpene som viser seg som en kjegleformet sky.
Dette fenomenet kan observeres når et fly bryter lydmuren, men den kjegleformede skyen kan også oppstå selv om et fly ikke bryter lydmuren.