Road salt
Fysikk - Fenomener i fysikken

Hvordan kan salt egentlig smelte snø?

Salt brukes for å smelte snø på veiene. Men hvordan foregår det egentlig?

Salt senker vannets frysepunkt ved å gjøre det vanskelig for molekylene i vannet å få kontakt og danne iskrystaller. Salt er en kjemisk forbindelse av natrium og klor. Når salt kommer i kontakt med vann eller is, oppløses saltkrystallene, og positive natriumioner frigjøres sammen med negative klorioner.

Disse ionene blander seg med vannmolekylene og gjør det vanskelig for vannmolekylene å komme så tett innpå hverandre at de kan danne iskrystaller, selv om temperaturen ligger under frysepunktet.

I en miks av is og vann ved null grader eksisterer det likevekt: Nye vannmolekyler får kontinuerlig kontakt med isen, der de fanges inn og får iskrystallene til å vokse. Men like kontinuerlig er det vannmolekyler som forlater iskrystallene. Når det er likevekt, er det like mange vannmolekyler som tilføres og som forlater isen. Tilsetter man salt, klarer ikke natrium- og klorionene like lett å plassere seg i iskrystallene, de sprer seg i stedet i vannet og fortrenger vannmolekyene.

Det betyr at det nå er noen færre vannmolekyler som kan fanges inn av iskrystallene – men samtidig er antallet molekyler som forlater iskrystallen, uforandret. Resultatet er at iskrystallen mister mer vann enn den tar opp, og at isen smelter.

Les også:

Fenomener i fysikken

Fordamper vann helt av seg selv?

1 minutt
Fenomener i fysikken

Fryser vann hvis det ikke kan utvide seg?

1 minutt
Fenomener i fysikken

Hvorfor flyter vi lett i saltvann?

1 minutt
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!