Girl with soap bubbles

Hvor får såpeboblene fargene fra?

Lyset i såpebobler spiller i alle regnbuens farger. Forklaringen er å finne i lysets bølgenatur.

17. februar 2011

Som kjent kan lysspillet i såpebobler omfatte alle regnbuens farger. Forklaringen på fenomenet er å finne i lysets bølgeoppbygning. Når lys treffer en såpeboble, betyr tykkelsen på boblens hinne mye for fargedannelsen. I en såpeboble består hinnen av to lag såpe med vann imellom, og hinnens tykkelse kan variere fra noen få til over 1000 nanometer. Litt av lyset reflekteres tilbake fra det ytterste såpelaget mens en annen del først reflekteres i såpelaget på boblens innside. Lyset som kastes tilbake, har altså ikke reist like langt før det treffer øyet.

Denne lille forskjellen kan bety at de to lysbølgene opptrer separat, og hvis en bølgetopp fra den ene lysstrålen sammenfaller med en bølgedal fra den andre lysstrålen, utsletter de to strålene hverandre. Fenomenet kalles destruktiv interferens. Hvis to bølgetopper sammenfaller, forsterker de to strålene hverandre, og vi snakker om konstruktiv interferens. Det er denne vekselvirkningen som gir oss fargespillet i boblene.

Om vi opplever konstruktiv eller destruktiv intereferens, avhenger både av hinnens tykkelse og av hvilken vinkel det er på lyset som treffer boblen. Fra én vinkel kan boblen se rød ut, men flytter vi oss, er det kanskje i stedet grønnfargen som utsettes for konstruktiv interferens når vi ser den fra vår vinkel. Dette skaper det kjente fargespillet i boblene.

Tykk hinne gir mer farge

En såpeboble består av en hinne som kan ha forskjellig tykkelse. Når lys treffer en boble, reflekteres det fra både inn- og utsiden av hinnen. De to lysbølgene som blir reflektert, kan enten utslette eller forsterke hverandre.

Soap bubbles diagram

Tynn hinne (A): Lysbølgene utsletter hverandre slik at fargen forsvinner.

Tykk hinne (B): De to lysbølgene forsterker hverandre, og fargen blir mer intens.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: