Hva er statisk elektrisitet?

Jeg får ofte støt når jeg for eksempel tar i et metallhåndtak. Hva skyldes det, og er noen mennesker mer utsatt enn andre?

Jeg får ofte støt når jeg for eksempel tar i et metallhåndtak. Hva skyldes det, og er noen mennesker mer utsatt enn andre?

Shutterstock

Støtet skyldes såkalt statisk elektrisitet – en opplagret elektrisk ladning. Statisk elektrisitet oppstår oftest ved at to legemer gnir mot hverandre og det ene legemet overfører elektroner til det andre. Dermed blir det et overskudd av elektroner i det ene og et underskudd i det andre.

Legemene er dermed blitt henholdsvis negativt og positivt ladet. Kroppen klarer å bygge opp en stor ladning ved å gni mot for eksempel et gulvteppe og senere utløse den ved kontakt med et annet objekt – kanskje et metallhåndtak.

Det kan gi et støt som føles som et lite rapp over fingrene. I noen tilfeller kan det faktisk også oppstå en gnist. Det kan være forskjell på hvor ofte man opplever statisk elektrisitet. Forskjellige personer vil nemlig under de samme omstendighetene bygge opp forskjellige ladninger – det avhenger blant annet av hva slags klær de har på.

En jakke av polyester er langt mer tilbøyelig til å skape statisk elektrisitet når den gnir mot huden enn en jakke av lær. Samtidig gir tørr hud større sannsynlighet for å bygge opp en ladning enn fuktig hud. Har man problemer med statisk elektrisitet, kan fuktighetskrem altså være en mulig løsning.