rødkålsindikator
Fysikk - Fenomener i fysikken

Hjemmelaboratoriet: Mål pH-verdi med rødkål

Er du i tvil om et stoff er en syre eller en base? Du kan sjekke det ved hjelp av rødkål.

Det du trenger

Et rødkålshode Kokende vann Små glass En rørepinne Ulike syrer og baser

Slik gjør du

  • Hakk rødkålen grovt.

  • Hell den hakkede kålen opp i en skål eller et litermål.

  • Tilsett kokende vann og rør rundt.

  • La blandingen trekke i et par minutter, slik at du får en "rødkål-te".

  • Sil av kålen og hell teen opp i noen små glass.

  • Hell ulike væsker i glassene og se fargen endre seg.

Hva er det som skjer?

Rødkål får fargen sin fra anthocyaniner, som er molekyler som har en helt spesiell struktur. Hvis man tilsetter syre eller base, endrer det på strukturen til disse stoffene, slik at lyset speiles på en annen måte. Det gjør at væsken skifter farge.

Jo sterkere syre du bruker, jo rødere blir væsken. Og hvis du heller i en base, blir saften gulere. Prøve med ulike ting som avløpsrens, bakepulver, mineralvann og eddik.

Les også:

Hvorfor må pasta alltid koke over?
Fenomener i fysikken

Hvorfor må pasta alltid koke over?

0 minutter
Fenomener i fysikken

Hvorfor sprekker ikke drammeflasken?

1 minutt
Fenomener i fysikken

Hvorfor kommer boomerangen tilbake?

0 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!