Hjemmelaboratoriet: Mål pH-verdi med rødkål
Er du i tvil om et stoff er en syre eller en base? Du kan sjekke det ved hjelp av rødkål.

Det du trenger
Et rødkålshode Kokende vann Små glass En rørepinne Ulike syrer og baser
Slik gjør du
Hakk rødkålen grovt.
Hell den hakkede kålen opp i en skål eller et litermål.
Tilsett kokende vann og rør rundt.
La blandingen trekke i et par minutter, slik at du får en "rødkål-te".
Sil av kålen og hell teen opp i noen små glass.
Hell ulike væsker i glassene og se fargen endre seg.
Hva er det som skjer?
Rødkål får fargen sin fra anthocyaniner, som er molekyler som har en helt spesiell struktur. Hvis man tilsetter syre eller base, endrer det på strukturen til disse stoffene, slik at lyset speiles på en annen måte. Det gjør at væsken skifter farge.
Jo sterkere syre du bruker, jo rødere blir væsken. Og hvis du heller i en base, blir saften gulere. Prøve med ulike ting som avløpsrens, bakepulver, mineralvann og eddik.