En perfekt kopp kaffe er ren vitenskap

Det er ikke nok bare å pøse vann over en toppet teskje frysetørret kaffe. Kaffeperfeksjon ligger ifølge forskere i detaljene.

Kaffe perfekt kop

Bruker du melk, sukker, fløte eller søtningstabletter i kaffen? Da er det stor sannsynlighet for at du ikke skjemmer bort deg selv med en perfekt kopp mokka.

Det er ifølge eksperter og forskere ved bl.a. Oxford University fem trinn til en perfekt kopp kaffe.

1. Den riktige brenningen av kaffe

Kaffebønner skal utsettes for ganske høy varme før aromaen og smaken kommer opp til overflaten.

Skinnet på en kylling blir brunt og sprøtt når det blir varmet opp. Det samme skjer med kaffebønner, og det skyldes den kjemiske og såkalte Maillard-reaksjonen, som skjer ved oppvarming. Den gjør at aminosyrer frigis og sukker reduseres, og det frigir mange hundre smaksstoffer.

Kaffeekspert Rick Tingley sier til Daily Mail at en kort brenning gir en fruktig smak, mens en lengre brenningsprosess gir kaffen en mer brent smak.

2. Bland kaffen selv

Latskap er ikke en ingrediens i oppskriften på en perfekt kopp kaffe. Kaffeekspert Rick Tingley anbefaler nemlig på det sterkeste at man blander kaffebønnene selv.

Malingsgraden av bønnene er viktig fordi størrelsen på kornene avhenger av bryggemetoden. Til presskanne bør bønnene males litt grovere enn kjøkkensalt, slik at kaffen ikke blir enten for bitter eller flat.

3. Kaffens faste følgesvenn

Det er heller ikke tilfeldig hvilket vann du bruker til kaffen. Kaffevann bør inneholde så få mineraler som mulig – derfor er det best å bruke kildevann med få mineraler.

4. Nå skal kaffen trekke

Kaffe bør trekke i vann med en temperatur mellom 88 og 94 grader. Derfor er det smart å slå av vannkokeren rett før vannet begynner å koke.

Og til en liter vann skal du bruke 60 gram kaffe til den perfekte koppen.

5. Hvit melk og en hvit kopp

Hvis du bruker melk i kaffen, får du den beste smaken ved å bruke homogenisert melk med lav fettprosent. Søtmelk og fløte vil drukne kaffens aroma.

En ny undersøkelse ved Oxford University slår fast at det har stor betydning hvilken kopp du drikker kaffen av.

En enkel hvit kopp gjør kaffen avbalansert og tilsynelatende mindre søt med en mer intens smak.