Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Isterninger flyder, fordi is er lettere end flydende vand.

Derfor flyter isbiter

Isbiter legger seg alltid øverst i glasset fordi is er lettere enn vann. Men hvorfor? Og er det forskjell på vekten av kaldt og varmt vann?

Shutterstock/MSPT

Den vanlige tommelfingerregelen er at varmt vann veier mindre enn kaldt, men det er ikke alltid sant. Ferskvann er nemlig tyngst ved 4 °C, så hvis en beholder inneholder lag av vann på 2, 3 og 4 °C, vil det varmeste vannet synke til bunns.

Temperaturen i vannet er et uttrykk for hvor mye molekylene beveger seg. Jo mer aktive de er, jo mer plass tar de vanligvis. Dermed er det plass til færre molekyler i en beholder på en liter hvis vannet måler 80 °C enn hvis det måler 10 °C.

Tettheten snur ved 4 °C

Tettheten til molekylene i vann snur ved 4 °C.

Ved denne temperaturen begynner vannmolekylene nemlig å finne plassene sine i det krystallgitteret de står i når vannet fryser, ved 0 °C.

I gitteret er det mye større tomrom mellom hvert molekyl enn i vann i væskeform, og når temperaturen kommer under 4 °C, vil tettheten derfor begynne å falle igjen i takt med at flere av molekylene kommer på plass i gitteret.

Det er imidlertid bare ferskvann som er tyngst ved 4 °C. Når vannet tilsettes salt, faller temperaturen for den maksimale tettheten, så i havet er varmt vann alltid lettest.

Tungt vann skaper dynamikk i sjøer

Innsjøer i tempererte områder – for eksempel det sørlige Skandinavia – preges av at vann er tyngst ved 4 °C. Det skaper nemlig to årlige omrøringer, noe som sørger for å fordele oksygen og næringsstoffer.

Les også:

Fenomener i fysikken

Amerikansk fysiker vil skape en spiral til fortiden

20 minutter
Hvorfor fryser varmt vann til is fortere enn det kalde?
Fenomener i fysikken

Hvorfor fryser varmt vann fortere?

0 minutter
tiner kjøtt raskest
Fenomener i fysikken

Tiner kjøtt raskest i varmt vann?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul