Shutterstock

Er det best å slukke skogbrann med vann?

Meget taler for at anvende rent vand som skyts mod naturbrande. Men når særlige kemiske forbindelser tilsættes vandet, bliver det endnu mere effektivt.

Vann har store fordeler i kampen mot skogbrann. Vann er ufarlig for naturen, i motsetning til for eksempel skum. Og vann egner seg godt til å slippes fra fly, slik at mannskap kan holdes i sikkerhet.

Dermed unngår man situasjoner som i 2013, da Yarnell Hill Fire i Arizona kostet 19 brannmenn livet.

Farge og kjemi effektiviserer brannslukking

Rent vann kan slukke skogbranner, men er mer effektivt tilsatt såkalte flammehemmere, blant annet Phos-Chek, basert på nitrogen- og fosfatforbindelser, for eksempel ammonium-hydrogen-fosfat, som gjør at cellulose ikke brenner så godt.

Vand er egnet til at slukke skovbrande med, bl.a. fordi det er ufarligt i naturen og kan smides fra fly. Vandet bliver typisk tilsat brandhæmmere og farvet, så piloten kan se, præcis hvor det rammer.

© Shutterstock

Fordi cellulose utgjør store deler av celleveggene til planter, gjør det at branner hindres i å spre seg. Etter at brannen er slukket, brytes ammonium-hydrogen-fosfat ned til gjødsel, som hjelper naturen raskere på fote igjen.

Ofte blandes det et fargestoff i vannet, som regel rødt. Fargen gjør det lettere for pilotene å se akkurat hvor de treffer med ladningene.