Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er det best å slukke skogbrann med vann?

Meget taler for at anvende rent vand som skyts mod naturbrande. Men når særlige kemiske forbindelser tilsættes vandet, bliver det endnu mere effektivt.

Shutterstock

Vann har store fordeler i kampen mot skogbrann. Vann er ufarlig for naturen, i motsetning til for eksempel skum. Og vann egner seg godt til å slippes fra fly, slik at mannskap kan holdes i sikkerhet.

Dermed unngår man situasjoner som i 2013, da Yarnell Hill Fire i Arizona kostet 19 brannmenn livet.

Farge og kjemi effektiviserer brannslukking

Rent vann kan slukke skogbranner, men er mer effektivt tilsatt såkalte flammehemmere, blant annet Phos-Chek, basert på nitrogen- og fosfatforbindelser, for eksempel ammonium-hydrogen-fosfat, som gjør at cellulose ikke brenner så godt.

Vand er egnet til at slukke skovbrande med, bl.a. fordi det er ufarligt i naturen og kan smides fra fly. Vandet bliver typisk tilsat brandhæmmere og farvet, så piloten kan se, præcis hvor det rammer.

© Shutterstock

Fordi cellulose utgjør store deler av celleveggene til planter, gjør det at branner hindres i å spre seg. Etter at brannen er slukket, brytes ammonium-hydrogen-fosfat ned til gjødsel, som hjelper naturen raskere på fote igjen.

Ofte blandes det et fargestoff i vannet, som regel rødt. Fargen gjør det lettere for pilotene å se akkurat hvor de treffer med ladningene.

Les også:

Fenomener i fysikken

Amerikansk fysiker vil skape en spiral til fortiden

20 minutter
Relativitetsteorien

Nå kan fysikere finne universets mystiske ormehuller

3 minutter
Naturkatastrofer

Skogbranner maner fram ildvirvler og flammetornadoer

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul