Platina – holder luften ren

Platina er et av verdens mest sjeldne metaller. Produksjonen per år er beskjeden, bare cirka 250 tonn. Over halvparten ender i katalysatorer i biler, for grunnstoffet platina egner seg ypperlig til å akselerere kjemiske prosesser og til å bryte ned hydrokarbonene i avgasser fra biler. Platina brukes også i smykker og klokker, samt i laboratorier eller i elektroniske deler.
Platina er et tungt edelmetall som er meget lett å forme. Det finnes i fri form i naturen, men det aller meste utvinnes som biprodukt fra nikkel- og kobbergruver. Sør-Afrika står for cirka 80 prosent av verdens produksjon, men også Russland og Canada har små forekomster. Syntetiske alternativer til platina finnes ikke, så vi må spare på det kostbare metallet, som ofte ligger dobbelt så høyt i pris som gull.
Britiske forskere undersøker for tiden om platina kan separeres fra gatestøvet som feiemaskinene tar opp. Platina fra katalysatorene i biler havner nemlig i støvet, som kanskje inneholder helt opptil 1,5 milliondeler platina – nok til at resirkulering blir lønnsomt.