Kan thallium drepe?

I James Bond-filmen «Spectre» blir skurken, mr. White, forgiftet med thallium, som gjør ham så syk at han til slutt begår selvmord. Men er stoffet virkelig så farlig?

Mr. White tallium forgiftning
© Capital Pictures/Ritzau Scanpix

Hva er thallium?

Thallium er et metallisk, grått og mykt grunnstoff som blir tatt opp gjennom huden, pustes inn via luften eller inntas sammen med matvarer.

Hvis ikke forgiftningen blir oppdaget i tide, slik at en motgift kan stoppe virkningen, er giftstoffet dødelig.

Thallium «sniker» seg inn i kroppen fordi stoffets oppbygning minner om kalium.

Cellene i kroppen kan ikke alltid skille mellom de to og tar derfor opp giftstoffet i den tro at det er det nyttige mineralet kalium, som blant annet er gunstig for blodtrykket og væskebalansen.

I cellene forstyrrer thallium blant annet proteiner og viktige biokjemiske reaksjoner.

Thallium bryter ned kroppens celler

Giftstoffet thallium rammer nerver samt organer i kroppen og dreper langsomt. 
Tallium optages via huden.
© Claus Lunau

1: Thallium blir opptatt i kroppen

Thallium er et vannløselig metall. Derfor tas det lett opp i kroppen – for eksempel gjennom matvarer, hvis det kommer på huden eller i form av thalliumdamp som pustes inn.

Tallium snyder celler.
© Claus Lunau

2: Celler blir lurt

Thallium sprer seg i kroppen i form av ioner som er like store som mineralet kalium. Cellene tar derfor opp thallium-ionene i den tro at de tar opp kalium.

Tallium ødelægger celler.
© Claus Lunau

3: Thallium ødelegger celler

Thallium ødelegger livsnødvendige prosesser i cellene, og derfor blir både nerver, muskler, hårrøtter og organer brutt ned, som regel i løpet av noen uker.

Symptomer på thallium-forgiftning

De første symptomene er relativt milde og viser seg etter to døgn, i form av blant annet kvalme og diaré.

Thallium forårsaker imidlertid også skader på nervesystemet etter noen dager, slik at offeret får smerter, kramper, følelsesløshet, psykoser og hukommelsestap.

På grunn av nerveskadene har ofre fortalt om en følelse av å gå rundt på rødglødende kull. To til tre uker senere faller håret av, og en uke etter det igjen kan hjertet svikte.

Den dødelige dosen av thallium er omkring ett gram.

Thallium som mordvåpen

Thalliums langsomme virkning gjør det relativt lett for en gjerningsmann å kamuflere udåden sin, og derfor har stoffet også vært utbredt som mordvåpen.

For eksempel ble den framtredende antikolonialisten i Kamerun, Félix-Roland Moumié, drept med thallium av en person med tilknytning til den franske etterretningstjenesten i 1960.

Motgift mot thallium gis i form av det jernholdige fargestoffet berlinerblått, som i daglige og rikelige mengder absorberer thallium og skyller det ut av kroppen.