kvikksølv

Kvikksølv: Vakkert, men giftig

Kvikksølv er et vakkert, men også svært giftig grunnstoff, som blant annet er blitt brukt til å utvinne gull.

Navn: Mercury – etter nedertysk quiksulver (levende sølv) Atomnummer: 80 Kjemisk symbol: Hg

Grunnstoff nummer 80 i det periodiske system er kvikksølv, som er eneste metall som er flytende ved romtemperatur.

Kvikksølv er et sølvskinnende flytende metall som er giftig i nesten alle kjemiske forbindelser og former det eksisterer i. Likevel har det vært brukt som medisin mot alle slags plager, fra hudsykdommer til kjønnssykdommer, spesielt syfilis, der kuren kunne være like vanskelig og smertefull som sykdommen.

Først i 1759 ble det oppdaget at kvikksølv kan bli et fast metall hvis man kjøler det tilstrekkelig.

Hva brukes kvikksølv til?

Kvikksølv ble tidligere brukt til å utvinne gull, da det som et av få stoffer reagerer med gull. I prosessen dannes amalgam og deretter kan gullet utvinnes ved å koke vekk kvikksølvet.

Uheldigvis utvikler det kvikksølvsdamp som er ekstremt giftig, og kvikksølv er i det hele tatt svært skadelig for miljøet.

Større gullgraveselskaper har derfor gått bort fra metoden, men mange steder i verden bruker mindre gullminer den fortsatt med stor fare for miljøet.

Tidligere brukte man særlig kvikksølv medisinsk til å kurere syfilis og spedalskhet og kvikksølv ble brukt i tannlegenes plomber.

Kvikksølv brukes i dag blant annet i termometre og barometre for å måle trykk og i visse typer lysstoffrør.

Video: Se kvikksølv oppløse gull

En av de fantastiske egenskapene ved kvikksølv er at det er et av få stoffer som kan reagere med gull. Her kan du se en dråpe kvikksølv oppløse gull – eller er det gullet som løser opp kvikksølvet?