Hydrogen er et svært enkelt stoff uten spesielle særegenheter, men i kombinasjon med andre grunnstoffer kan det danne svært underlige kjemiske forbindelser. Det mest spesielle er H2O (vann), som burde vært i gassform ved romtemperatur og som, i motsetning til de fleste andre stoffer, utvider seg når det fryser.
Dette skyldes bestemte kjemiske bindinger mellom hydrogenatomene i vannmolekylene, noe som får dem til å ta mer plass i fryst tilstand.
Hva brukes hydrogen til?
Hydrogen har i mange år vært brukt i industrien, til rakettmotorer, ballongtransport og lignende. Men hydrogen kan i fremtiden komme til å spille en mye større rolle for bl.a. energiforsyningen.
Det skyldes hydrogenets evne til å bære energi. Via elektrolyse kan man spalte vann til hydrogen og oksygen ved å tilføre energi i form av elektrisitet. Dermed lagres energien fra elektrisiteten i hydrogenmolekylene.
Men den energien kan også frigis igjen i for eksempel brenselceller, der hydrogen gjøres om til vann og elektrisitet. Det prinsippet kan for eksempel utnyttes i hydrogenbiler.
En hydrogenbil drives av en elektrisk motor som får strøm via en brenselcelle i stedet for et batteri. Hydrogenbilen er et klimavennlig alternativ til vanlige biler, som forurenser med CO2.
Lær mer om hydrogen i dette videoklippet: