Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gull: Sagnomsust superstoff

Grunnstoff nummer 79 er gull, verdens kanskje mest kjente grunnstoff. Sagnomsust og til alle tider ettertraktet av både fyrster og vanlige folk, har gull egenskaper som gjør det egnet til mange formål.

Shutterstock

Navn: Gull – viser til den gylne fargen Atomnummer: 79 Kjemisk symbol: Au

Gull er et gyllent og i ren form svært mykt metall som er lett å forme. Et enkelt gram kan hamres ut til et tynt lag gullfolie (bladgull) som dekker en kvadratmeter.

Gull har vært kjent siden oldtiden og er blitt brukt i smykker fordi det aldri blir matt eller ruster, og som verdimåler i form av mynter og barrer.

Gull kan oppløses i en blanding av salpetersyre og saltsyre (aqua regia). Hvis man fortynner denne løsningen får man Aurum Potabile (drikkbart gull) som tidligere ble solgt som et universalmiddel mot nesten alle plager og sykdommer.

Hva brukes gull til?

Gull er enkelt å arbeide med og brukes til mange formål, alt fra smykker og broderier, gullplomber i tenner, speilkledning og teleskoper slik at de reflekterer infrarødt lys, og til varmebeskyttelse av motorer.

Ikke minst fungerer gull som global monetær enhet med stor betydning for verdenshandelen.

Lær mer om det periodiske systemet her

Video: På jakt etter gull

Det kaliforniske gullrusjet kulminerte i årene 1848–1855, men gullfeberen lever i beste velgående i USA. I dette klippet kan du følge et par "gold diggers" med metalldetektor på jakt etter den store gevinsten.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul