Shutterstock

Fosfor: Lysgiveren

Grunnstoff nummer 15, fosfor, er et underlig stoff med unike egenskaper: Fosfor kan lyse i mørke, det kan selvantenne – og i tillegg er fosfor ekstremt viktig for kroppen.

Navn: Fosfor – etter gresk Phosphoros (lyskilde) Atomnummer: 15 Kjemisk symbol: P

Fosfor er et ikke-metallisk grunnstoff som i naturen aldri finnes i ren form, men bare som forskjellige fosfater. Kalsiumfosfat er en viktig del av knoklene i skjelettet, og fosfor er i det hele tatt grunnleggende for liv fordi det inngår i både DNA, RNA og ATP og i lipidforbindelser som danner cellemembraner. Uten fosfor er liv slik vi kjenner det utenkelig.

Fosfor gløder i mørket

Industrielt fremstilt fosfor (hvitt fosfor) er selvlysende, er selvantennende og er dessuten en dødelig gift som ødelegger leveren hvis det inntas, og bryter ned benvev hvis man puster inn dampene.

Fyrstikker med fosfor ble første gang produsert i 1830-årene og inneholdt blant annet hvitt fosfor. Man måtte bare ha en ru overflate for å tenne dem, og fordi man mente de var for farlige, ble de forbudt.

I stedet innførte man sikkerhetsfyrstikker som inneholdt andre fosforforbindelser eller svovel, og som trengte en spesiell strimmel for å tenne.

Fosfor ble først isolert i 1669 av tyskeren Hennig Brandt, som til sine naboers store ergrelse samlet inn store mengder urin, som han deretter kokte inn og bearbeidet på ulike måter.

Les mer om det periodiske systemet.

Video: Se fosfor selvantenne og gløde i mørket