Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fosfor: Lysgiveren

Grunnstoff nummer 15, fosfor, er et underlig stoff med unike egenskaper: Fosfor kan lyse i mørke, det kan selvantenne – og i tillegg er fosfor ekstremt viktig for kroppen.

Shutterstock

Navn: Fosfor – etter gresk Phosphoros (lyskilde) Atomnummer: 15 Kjemisk symbol: P

Fosfor er et ikke-metallisk grunnstoff som i naturen aldri finnes i ren form, men bare som forskjellige fosfater. Kalsiumfosfat er en viktig del av knoklene i skjelettet, og fosfor er i det hele tatt grunnleggende for liv fordi det inngår i både DNA, RNA og ATP og i lipidforbindelser som danner cellemembraner. Uten fosfor er liv slik vi kjenner det utenkelig.

Fosfor gløder i mørket

Industrielt fremstilt fosfor (hvitt fosfor) er selvlysende, er selvantennende og er dessuten en dødelig gift som ødelegger leveren hvis det inntas, og bryter ned benvev hvis man puster inn dampene.

Fyrstikker med fosfor ble første gang produsert i 1830-årene og inneholdt blant annet hvitt fosfor. Man måtte bare ha en ru overflate for å tenne dem, og fordi man mente de var for farlige, ble de forbudt.

I stedet innførte man sikkerhetsfyrstikker som inneholdt andre fosforforbindelser eller svovel, og som trengte en spesiell strimmel for å tenne.

Fosfor ble først isolert i 1669 av tyskeren Hennig Brandt, som til sine naboers store ergrelse samlet inn store mengder urin, som han deretter kokte inn og bearbeidet på ulike måter.

Les mer om det periodiske systemet.

Video: Se fosfor selvantenne og gløde i mørket

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul