Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

periodisk system bly
Fysikk - Det periodiske systemet

Bly: Tungt og giftig

Bly er en tung, giftig klassiker, som helt ufortjent har fått æren for blyantens skriveegenskaper.

Navn: Bly – germansk ord (fargesprakende) Atomnummer: 82 Kjemisk symbol: Pb

Medvirket bly til Romerrikets fall?

Bly er et tungt, mykt, matt og sølvgrått metall.

Det har vært kjent siden oldtiden og har vært brukt til mange forskjellige ting, i noen tilfeller med ekstremt uheldig virkning. Bly er nemlig giftig for organismen hos dyr og mennesker kan skade sentralnervesystemet og forårsake hjerneskade hvis man får det i kroppen.

I middelalderen brukte man det til å gi sødme til vin, og det førte til mange mystiske utbrudd av magesmerter, et klassisk symptom på blyforgiftning.

Langvarig eksponering til bly fører til nedsatt fertilitet, og det kan også ha bidratt til Romerrikets fall fordi romerne brukte bly til mange formål, inkludert matlaging. Og det er kjent at romerne hadde en relativt lav fødselsrate til tross for høy hygiene.

Hva brukes bly til?

I motsetning til det mange tror har moderne blyanter ingenting med bly å gjøre. På 1500-tallet trodde man riktignok at grafitten man brukte til skriveredskap var en form for bly, derfor kalte man det plumbago (latin: "minner om bly"). Men bly har aldri ikke vært brukt til å skrive med siden romerne.

Bly er derimot et drøyt materiale som blant annet brukes til avskjerming mot stråling og til prosjektiler av forskjellig slag. Bly inngår i en mengde forskjellige metallegeringer og blys lave smeltepunkt gjør det enkelt å støpe uten mye utstyr.

Bly er tungt og er derfor velegnet som ballast i f.eks. skip, i dykkerbelter og mye annet.

Video: Historien om blyanten

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul