Bly: Tungt og giftig

Bly er en tung, giftig klassiker, som helt ufortjent har fått æren for blyantens skriveegenskaper.

periodisk system bly

Navn: Bly – germansk ord (fargesprakende) Atomnummer: 82 Kjemisk symbol: Pb

Medvirket bly til Romerrikets fall?

Bly er et tungt, mykt, matt og sølvgrått metall.

Det har vært kjent siden oldtiden og har vært brukt til mange forskjellige ting, i noen tilfeller med ekstremt uheldig virkning. Bly er nemlig giftig for organismen hos dyr og mennesker kan skade sentralnervesystemet og forårsake hjerneskade hvis man får det i kroppen.

I middelalderen brukte man det til å gi sødme til vin, og det førte til mange mystiske utbrudd av magesmerter, et klassisk symptom på blyforgiftning.

Langvarig eksponering til bly fører til nedsatt fertilitet, og det kan også ha bidratt til Romerrikets fall fordi romerne brukte bly til mange formål, inkludert matlaging. Og det er kjent at romerne hadde en relativt lav fødselsrate til tross for høy hygiene.

Hva brukes bly til?

I motsetning til det mange tror har moderne blyanter ingenting med bly å gjøre. På 1500-tallet trodde man riktignok at grafitten man brukte til skriveredskap var en form for bly, derfor kalte man det plumbago (latin: "minner om bly"). Men bly har aldri ikke vært brukt til å skrive med siden romerne.

Bly er derimot et drøyt materiale som blant annet brukes til avskjerming mot stråling og til prosjektiler av forskjellig slag. Bly inngår i en mengde forskjellige metallegeringer og blys lave smeltepunkt gjør det enkelt å støpe uten mye utstyr.

Bly er tungt og er derfor velegnet som ballast i f.eks. skip, i dykkerbelter og mye annet.

Video: Historien om blyanten